ШКІЛЬНИЙ МАРАФОН РОЗДІЛЬНОГО ЗБОРУ ВІДХОДІВ

ШКІЛЬНИЙ МАРАФОН РОЗДІЛЬНОГО ЗБОРУ ВІДХОДІВ

Сміття – це ресурс. Українські школи запроваджують систему сортування ТБО. 

Сміття  – цінний ресурс. Замість шкоди землі та водоймам, сміття здатне отримати друге життя завдяки переробці на нові речі чи видобутку енергії. А тепер уявіть, що для сортування не потрібно шукати спеціальні пункти здачі, а це можна зробити просто у школі. Саме для реалізації цієї ідеї в рамках національної освітньої програми School Recycling 8 жовтня о 14:00 буде проведений онлайн Марафон роздільного збору відходів. До участі запрошуються команди шкіл, які складаються з директора школи або його заступника, відповідального вчителя та одного учня, громадські організації, а також зацікавлені особи. Захід відбудеться в додаткові Zoom із можливістю переглядати трансляцію на сторінці Facebook. Щоб приєднатися потрібно заповнити анкету за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcHAwj6tDjux1nnttdOEgw6TZatMe5LSmg8W86UjYVT3DFeQ/viewform

«Впровадження системного підходу до поводження з відходами у навчальних закладах на міжнародному, державному та регіональному рівнях зменшить обсяг утворення відходів шляхом збільшення обсягу їх переробки та повторного використання, з урахуванням європейського підходу й цілей сталого розвитку, позитивно вплине на населення, забезпечить якісне формування екологічної культури у громадян та виховання свідомого, екологічно відповідального покоління українців і стане прикладом для наслідування у Світовій спільноті»,  – говорить Юлія Мархель – засновниця ГО «Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World

Усі охочі запровадити систему сортування в закладах загальної середньої освіти зможуть дізнатися про роздільний збір відходів, принципи командної роботи, документацію, роботу з підрядниками, залучення додаткових ресурсів, опанують навички проєктного менеджменту і все про впровадження сортування в навчальному закладі. Спікери та експерти нададуть практичні поради з досвіду, що отримали за 5 років впровадження проєкту. І звичайно практика, кожен зможе одразу спланувати впровадження екопроєкту у своїй школі.

«Роками ми напрацювали універсальну концепцію Програми, яка  якісно сприяє ефективному розвитку і реалізації пріоритетів «Нової Української школи» та «Національної стратегії поводження з відходами» в навчальних закладах, забезпечує створення умов для підвищення стандартів життя населення шляхом впровадження системного підходу до поводження з відходами  та екологічної відповідальності локальних громад. Разом на шляху до «Нуль відходів» пропонуємо зануритись у світ «School Recycling World» як базовий комплексний підхід екологічної освіти населення» – коментує Ренчковська Ксенія, очільниця ГО «Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» в Україні.

Окрім того, Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» презентує та надасть у відкритий доступ всі необхідні методичні матеріали, плакати, календарі, які знадобляться на шляху до екожиття. А для того, щоб кожен змігдізнатися всі нюанси та отримати покрокову інструкцію, буде створено онлайн відеокурс. А 30 шкіл, що виявлять бажання та пройдуть відбір отримають менторство для реалізації проекту у своєму навчальному закладі.

Головний організатор проєкту Міжнародний молодіжний рух “School Recycling World” спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом “Let`s do it, Ukraine” за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру та фінансової підтримки  PepsiCo Foundation та генерального партнера – компанії PepsiCo Україна

Деталі на сайті https://schoolrecyclingworld.org та в соціальних мережах https://www.facebook.com/Schoolrecyclingworld, https://instagram.com/schoolrecyclingworld

 

Інформаційна довідка:

Про Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World»

Проєктна діяльність «Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» спрямована на розвиток екологічної культури, соціальної відповідальності, запровадження системи комплексного сортування вторинної сировини і правильного поводження з відходами та їх логістика в закладах освіти і розвитку корпоративної соціальної відповідальності. 

Протягом останніх чотирьох років реалізації пілотного освітнього проєкту роздільного збору відходів «School Recycling», який працює у 80 навчальних закладах трьох областей України, взявши за основу міста обласного значення, міста та села. Загальними зусиллями встановлено 960 контейнерів для щоденного сортування та накопичення вторинної сировини: пластик, папір, Tetra Pak, метал. Усі залучені фінансові ресурси витратили на потреби своїх шкіл. Учасниками стали понад 22 000 школярів та їх сім’ї; відправлено на перероблення 165 тонн вторинної сировини. Отримані фінансові ресурси від збуту зібраної вторинної сировини учасники витрачають на потреби своїх шкіл. 

В Україні організація щорічно реалізовує: «Національний освітній проект School Recycling», проєкт обміну досвідом «Еко патруль – кращі практики», національний рейтинг «Еко школа року», Всеукраїнський фестиваль соціальної реклами «Waste management school recycling», «Марафон роздільного збору відходів», Всеукраїнський проект «Мішечок», еко пікніки, тренінги, лекції та інші активності.

Про PepsiCo 

Компанія PepsiCo радує споживачів смачними продуктами більш ніж в 200 країнах світу. У 2019 обсяг продажів PepsiCo склав понад 67 мільярдів доларів США завдяки збалансованому портфоліо, яке включає продукцію Frito-Lay (снеки), Gatorade (спортивні та функціональні напої), Pepsi-Cola (газовані і негазовані напої), Quaker (зернові продукти і каші) і Tropicana (соки). Компанія випускає широкий асортимент смачних продуктів харчування і напоїв, включаючи 23 бренди, щорічні роздрібні продажі кожного з яких перевищують мільярд доларів. PepsiCo прагне бути світовим лідером з виробництва готових до вживання продуктів харчування і напоїв, керуючись принципом «Перемагати відповідально». Він відображає наше бажання перемагати на ринку і діяти відповідально у всіх аспектах бізнесу. Додаткова інформація про компанію – на сайті www.pepsico.com.

Про глобальний фонд PepsiCo 

Глобальний фонд PepsiCo Foundation — заснований в 1962 році благодійний підрозділ компанії, який передає кошти в основні елементи стійкої продовольчої системи з метою підтримки благополуччя спільнот. Працюючи з некомерційними організаціями і експертами по всьому світу, ми зосереджені надавати допомогу в боротьбі з глобальною проблемою голоду, просувати відповідальне поводження з водою і відходами, а також підтримувати лідерство жінок в усіх сферах харчової промисловості. Ми прагнемо внести відчутний внесок у вирішення питань глобального значення через співпрацю з колегами в галузі, місцевими та міжнародними організаціями і нашими співробітниками. Додаткова інформація про PepsiCo Foundation – на сайті www.pepsico.com/sustainability/philanthropy.

Про PepsiСo в Україні

PepsiСo – один із лідерів українського ринку продуктів харчування та напоїв, представлена компаніями «Сандора» і «Вімм-Білль-Данн Україна». Компанія займає провідні позиції на ринку соків і сокової продукції, де представлена брендами «Сандора», «Садочок», «Сандорик». До портфеля компанії входять також газовані напої Pepsi®, 7UP®, Mirinda®, холодний чай Lipton Ice Tea®, мінеральна вода «Аква Мінерале». На ринку снеків компанія представлена брендами Lay’s® і «Хрусteam». PepsiСo в Україні також займає впевнені позиції на ринку молочної продукції з брендами «Чудо», «Слов’яночка», «Машенька» та дитячого харчування з брендом «Агуша». 

Додаткова інформація про компанію PepsiСo в Україні — на сайті www.pepsico.ua