Екологічний Новий рік

Екологічний Новий рік

Покупки

Щоб зробити свято екологічнішим, потрібно почати з підготовки. Перед покупками складіть список, що вам потрібно. Це допоможе уникнути зайвих покупок і витрат. 

Зменшити кількість упаковок або і взагалі відмовитися. Купуйте продукти у власну тару (екосумки, мішечки, судочки – варіантів безліч). Солодощі краще брати на вагу та без обгорток, бо обгортки «шуршики» від цукерок не переробляються. Якщо не можете відмовитись від упаковки – віддайте перевагу продукту в упаковці, що переробляється (до прикладу, кетчуп краще обрати у скляній пляшці, а ніж у звичній для нас пластиковій)

Ялинка

«Штучна чи натуральна?» – це питання порушується кожен рік перед новорічними святами. За офіційними даними, щорічно до новорічних свят в Україні вирубують близько 5 млн ялинок. Важко уявити, скільки ж їх браконьєрських. Тому точно варто відмовитись від живого дерева, адже його не повернути більше у природу. Але і штучні ялинки також не вітаються екологами: матеріал, з якого їх виготовляють, не піддається вторинній переробці. Крім покупки штучної ялинки, можна скористатися однією з креативних ідей і створити своє новорічне дерево. Ялинки з книжок, їстівні, з паперу, з драбини, ялинка-поличка – все це альтернативи для більш екологічного святкового дерева.

Декор

Для екодерева потрібні екоприкраси. Замініть дощик, пластмасові іграшки та прикраси, вкриті блискітками. Дощик та іграшки зроблені з пластику, який не перероблюється. А блискітки – це мікропластик, який активно осипається, якщо до нього доторкнутися. Він ще легше потрапляє в нашу екосистему і ще простіше розповсюджується нею.    

Найекологічніші прикраси − їстівні. Наприклад, печиво, яким можна прикрасити ялинку та новорічний стіл. Також використовуйте натуральні матеріали: засушені цитрусові та корицю, іграшки з дерева та паперу. 

Більшість речей, які призначені для Різдва, можна використовувати повторно. Залишились декорації, прикраси, ялинка та навіть банери – використайте їх цього року. І подумайте про наступний – банер чи фотозону зробити універсальною, щоб можна було використовувати кожен рік. 

Подарунки

Подарунки є частиною традицій та способом прояву турботи без слів. Вони будуть нагадувати дорогій людині про вас. Але питання «який подарунок обрати?» щоразу виникає напередодні свят.

По-перше, даруйте те, що потрібно людині. Якщо ви обираєте подарунок дитині – попросіть написати лист Святому Миколаю чи Діду Морозу. Тоді ви дізнаєтесь, що саме дитина хоче, і збережете святкову атмосферу.

Що стосується подарунка для дорослого, то можна прямо запитати у друга або родича, чого він бажає. Якщо ж це неможливо – ділимось ідеями для екоподарунків.

Що подарувати дітям?

Солодкі подарунки є чи не найпопулярнішими на Різдвяні свята. Це можуть бути цукерки, шоколад, шоколадні фігурки, тістечка, печиво, мармелад. Аби це було по-справжньому екологічно – купуйте у свою тару або створіть власний солодкий подарунок.

Безпрограшним варіантом завжди будуть іграшки. Їх асортимент нині вражає: різні ляльки, машинки, конструктори, м’які іграшки. Головне обирайте довговічні іграшки. Так дитина зможе ними награтись, а коли виросте – передати комусь іншому. Також можна обрати дерев’яні або паперові розвиваючі іграшки. Тут зверніть увагу на ліцензію та маркування.

Книга – найкращий подарунок! Для найменших можна підібрати книгу з розмальовками, для дошкільнят – про тварин або енциклопедію, а для школярів – пригодницькі твори і фантастику. Головне, щоб книга відповідала інтересам дитини. Цей подарунок може бути екологічнішим, наприклад, якщо це електронна чи аудіокнига.

Що подарувати дорослим?

Дорослі, як і діти, мріють про подарунки, навіть якщо це буде невеликий презент. Кому що дарувати?

Екосумки та мішечки

Якщо хтось з ваших друзів та рідних ще не має зручної екосумки, тоді це ідеальний подарук. А якщо вже є, то обирайте маленькі мішечки. Всі вони різняться за дизайном, матеріалом і кольором, є з яскравим принтом і мінімалістичним, більші і менші, на застібці з кишеньками і стандартні.

Носити такі торбинки можна (і навіть дуже стильно!) як самостійний аксесуар, що чудово впишеться в повсякденний образ хлопця чи дівчини, так і на випадок незапланованих покупок, у складеному вигляді в своїй маленькій сумочці. З ними можна легко відмовитись від пакетів у супермаркеті.

Ланч бокси

Їжу кладемо в одноразовий посуд і пакетик, правда? Тоді подаруйте багаторазовий ланч бокс чи ланч бег. Вони збережуть тепло і не дадуть «підлому» соусу з салату протекти у сумку.

Ланч бокси вже давно є частиною американської культури, яка у нас ще досі не прижилася. Шкода, адже вони дійсно дуже зручні, чудово захищають рюкзак від плям та запаху їжі, мають безліч різних розмірів та дизайнів, але головне – дозволяють позбутися нам від використання одноразових пакетів.

Заварники для чаю

Кожен чайний пакетик – це маленький шматок пластику, який забруднює нашу планету і розкладається тисячі років. Краще купляти розсипний чай і заварювати в чашці. На випадок, якщо не подобається плаваюче чайне листя в чашці, то багаторазові силіконові заварники стануть чудовим, екологічним виходом з цієї ситуації.

Мають цікавий дизайн і будуть прикольно виглядати в прозорій чашці.

Термочашки

Якщо раптом ваші рідні не мають улюбленої термочашки, то це буде чудовий та екологічний подарунок. Чашку можна обрати на будь-який смак.

Тож, будь свідомим, купуй собі термочашку і друзям подаруй! Економ сотні одноразових стаканчиків планеті.

Екошуби 

Хочете коханій дівчині подарувати шубу? Тоді оберайте екошубу з конопель! Українська компанія з виробництва текстилю Devohome створила хутро на основі нетканого волокна з конопель, яке нагадує необроблену овчину. Перевага такої конопляної шуби в легкості та холодостійкості.

Навчання

Онлайн-курс чи офлайн навчання, що допоможе кар’єрному зростанню чи розвитку хобі. Це завжди чудовий подарунок для людини, що прагне розвиватися.

І хто б це не був – даруй враження! Організуй спільну поїздку чи святкову вечерю з новорічними фільмами і какао. Якщо ви далеко, то хорошим подарунком буде довгоочікувана зустріч. Катання на санчатах, лижах або ковзанах – цікава зимова забава, яка додасть у життя кожного святкової атмосфери.

Також зверніть увагу на пакування. Матеріали для пакування подарунків у передсвятковий час можна знайти майже в кожному магазині. Проте краще використати натуральні або ті, що вже є вдома. Гарне на вигляд пакування з використанням гілочок ялинки, шишок та паперу. Останнім часом популярним є японський спосіб запаковування в папір без склеювання – це дає змогу не використовувати скотч чи клей. Звісно, пакування – не головне, проте воно може ще раз нагадати про турботу та тепло, з яким готувався подарунок.

А якщо людина не була слухняною весь рік, то подаруйте різочку. Але не зривайте з дерева, а візьміть ту яка вже впала. 

Вечеря 

Купуйте і готуйте стільки, скільки можете з´їсти. По-перше, переїдання дуже згубно впливає на здоров‘я. А наше улюблене «доїдання» після свят може погано закінчитись, бо продукти швидко псуються. По-друге, після новорічних свят багато продуктів опиняється в сміттєвому баку. Навіть не враховуючи Різдво та інші свята, у будні 30% їжі викидається на смітник. Харчові відходи утворюють 8% парникових газів. Третина територій у світі використовується для вирощування їжі, яка опиниться на смітнику. Якщо ви викинули у смітник 1 кг яловичини – змарновано 50 тисяч літрів води. Така сама історія і з іншими продуктами харчування як тваринного, так і рослинного, хоча і в меншій мірі, походження.

Надайте перевагу місцевим продуктам – це зменшить кількість викидів при транспортуванні. А купуючи продукти ближче до будинку ви зменшуєте кількість викидів від транспорту (яких не уникнути при поїздці до супермаркету). Також обирайте на ваш стіл лише лінцензовані товари, оскільки не ліцензовані можуть бути браконьєрськими, а також нашкодити вашому здоров‘ю. 

Зменшіть кількість м’яса у вечері. Звісно, влаштувати веганську новорічну вечерю з людьми, що лише за наявністю м’яса здатні відчути атмосферу свята – нереально. Але замінити деякі страви на їх вегетаріанські аналоги цілком реально.

На столі не використовуйте одноразовий посуд та не забувайте сортувати.

Прибирання

Перед Новим роком просто сезон генеральних прибирань. Як зробити прибирання кориснішим не лише для себе, а й для природи? Замініть побутову хімію на природні замінники, наприклад, соду, оцет або засоби з екосертифікатом. З екологічної побутової хімії варто звернути увагу на відзначені премією Green Awards Ukraine.

Також звільніть себе від негативних емоцій, що встигли накопитися в старих речах. Але робити це варто відповідально: знайдіть найближчий пункт прийому і віднесіть туди стоси використаного паперу, упаковки від косметичних засобів, надбиті та тріснуті скляні вироби. 

Віддайте речі, які вам вже не потрібні, на благодійність. Ті, що в хорошому стані, можна відати в благодійні магазини. Непридатні для використання речі пригодяться в притулках для тварин – там їх використовують для утеплення, а постільну білизну – для підстилок тваринам.

Що вдягнути?

Перед новим роком прийнято купляти нові речі, а чи дійсно це потрібно? 

На новий рік не обо’язково купувати нові речі. Не соромтесь надягнути свій єдиний різдвяний светр або минулорічне плаття. Ви вдома з рідними? Влаштуйте піжамну вечірку.

Якщо хочеться оновити гардероб, то можна реформувати старі речі, прикрасити чи розмалювати. Або завітайте до благодійних магазинів, що продають вживані речі. 

Це економить ресурси Землі. Наприклад, якщо ви купуєте вживану футболку чи сорочку, ви зберігаєте 2,700 літрів води, які необхідні для її виробництва.  

Енергія

Сьогодні використання енергоефективних технологій та енергозбереження вигідне не лише економічно, а й екологічно.  Особливо під час різдвяних і новорічних вихідних, коли ялинка сяє, на всіх конфорках плити і духовці щось готується, а прийом гостей закінчується під ранок. Не хочеться змінювати ці новорічні традиції, але можна придумати деякі інші хороші звички чи альтернативи.

Замініть звичайні лампи розжарювання на енергозберігаючі, якщо ви досі цього не зробили. Не використовуйте галогенні гірлянди – краще оберіть енергозберігаючі. Включаючи вогні ялинки, залиште мінімум основного світла, тим більше, так легше поринути у святкову атмосферу. Створіть у будинку романтичну атмосферу з використанням свічок. Готуйте страви, накриваючи їх кришкою – так вони швидше приготуються за рахунок збереження тепла і будуть набагато смачнішими. У чайник вливайте рівно стільки води, скільки потрібно – так він не буде використовувати додаткову енергію для нагрівання зайвої води. Вирішуючи проблему опалення, не вмикайте в будинку обігрівачі на повну – це точно пізніше відіб’ється на рахунку, а уникнути цього можна, вдягнувши новорічний светр або загорнувшись з коханою людиною в теплий плед.

Екопланування

Плануючи наступний рік не забудьте про набуття нових екозвичок. Цей список для кожного особливий, тому придивіться до свого побуту, подумайте, що можна екологізувати. Наприклад, уникати придбання пластикових пакетиків, замінити всі лампи на енергозберігаючі, сортувати, використовувати органічну косметику і т.д.

З прийдешніми святами, проведіть їх з користю для себе і природи