Бактерії допоможуть переробляти пластик

Бактерії допоможуть переробляти пластик

Пластик тепер можна буде розкладати за лічені години! Оце так новина. Подякувати треба вченим. Вони розробили фермент, що може розкласти РЕТ-пластик за 10 годин.

Якщо не знаєте слова “фермент” іРЕТ-пластик”, не лякайтеся, зараз поясню. Ферменти – це такі собі «природні прискорювачі» певного процесу (а точніше хімічних реакцій). Що ж, уявіть собі лінивого школяра, якому задали багато домашнього завдання. Є два варіанти: він робитиме сам, але дуже довго АБО прийде мама/тато/бабуся і як штурхне того малого. Як ви розумієте, коли з’являється людина-«прискорювач» процес буде відбуватися набагато швидше. От фермент є таким же прискорювачем у світі хімічних реакцій.

РЕТ – поліетилентерефталат. Довге слово, яке не треба запам’ятовувати. Єдине що треба знати це те, що з цього типу пластику найчастіше виготовлять пластикові пляшки. Якраз та сама водичка та пляшки з газованими напоями. 20% пластику всього світу – це саме РЕТ-пластик.

Повернемося назад до гарячої новини. Французькі вчені зацікавилися ферментом бактерій, що може розкладати пластик. Почали досліджувати, покращувати цей фермент і довели до неймовірного результату. З тонни РЕТ-пластику (1000 кг) таким методом можна розкласти 900 кг! Цей фермент називається кутиназа, і його модифікована версія поставила новий рекорд. Тільки уявіть собі, з тих 900 кг переробленого пластику виготовили нові пляшки, які були нічим не гірші від звичайних. Грета Тунберг буде в захваті!

Навіть Грета одобрює.

У компанії, що зробила цей прорив, зробили доволі гучну заяву: запустити таку біопереробку до 2025 року. Цікаво, що партнерами цієї компанії є Pepsi та L’Oréal. Хто знає, можливо через декілька років ми зможемо купляти пляшечки пепсі з переробленого пластику і таким чином не шкодити ні планеті, ні самим собі!

Оригінальна стаття: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2149-4