Оголошено результати конкурсу до Всесвітнього дня прибираня

Оголошено результати конкурсу до Всесвітнього дня прибираня

У третю суботу вересня разом із мільйонами учасників у всьому світі, понад 14 тис українських школярів об’єдналися та очистили Землю від  54 тонни сміття, з яких 38 тон знайденої вторинної сировини здали на переробку – такими є підсумки участі наймолодших українців у міжнародній акції Всесвітнього дня прибирання  «World Cleanup Day» 2020 року.

Для додаткової мотивації були організовані змагання серед закладів загальної середньої освіти у 24 областях України на найактивніших учасників. Школярі очищували забруднені сміттям території.

Переможцями індивідуальних учасників прибирань стали:

  • Опорний заклад “Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Зіньківської районної ради Полтавської області”

     

  • Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №64

     

  • Комунальний заклад “Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів “Козацький ліцей” Запорізької обласної ради.

     

До першої трійки шкіл-лідерів увійшли заклади,де школярі прибрали найбільшу кількість сміття, здали найбільше відходів на переробку та учні якої були найактивнішими.

«Ми щиро раді привітати переможців та передати їм подарунки. Хочемо подякувати усім учасникам за їх плідну роботу та турботу про довкілля, а координаторам – за організацію та їхню ековідповідальність. Результат акції вражає і тільки доводить, що разом нам під силу зробити Україну чистою та ще більш прекрасною», – прокоментувала Ксенія Ренчковська, керівник міжнародного молодіжного руху School Recycling World в Україні.

За умовами конкурсу, найактивніші учасники отримають дипломи та смачні подарунки, а перша трійка шкіл-лідерів виграли комплекти крісел-мішків для шкільних приміщень. Найактивнішою областю стала Житомирська. За нею – Запорізька, Полтавська та Дніпропетровська.

Особливістю цьогорічної акції стало суворе дотримання карантинних норм.

«Ми дотримувалися всіх правил і вимог, а територія була достатньо великою, щоб на одному квадратному метрі не було скупчення дітей. Від батьків всіх учнів ми отримали дозвіл на прибирання. Рукавички, захисні маски – все брали із собою. Коли була потреба, то одягали їх, коли не було – діти працювали на свіжому повітрі без них», – прокоментувала педагог-організатор опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1» Ангелова Валентина Володимирівна.

Під час прибирання учні робили індивідуальні та сімейні прибирання. Фото до і після публікували в соціальних мережах з  хештегами #побачивприбери #worldcleanupday #schoolrecyclingworld #letsdoitukraine.

«‎Це не перший екопроєкт для нашої школи. Ми завжди охоче долучаємося до прибирання рідного міста. Цього разу ініціативу підтримали 74 учасники й учасниці. Під час акції пройшли близько 12 кілометрів. Учні втомилися, але їх мотивував результат. День прибирання запам’ятався нам не лише збором сміття, а й неочікуваними знахідками. Так, школярі наштовхнулися на пенсійне посвідчення та паспорт. Ми звернулися до журналістів, аби вони віднайшли власників», ‒ прокоментувала координаторка акції в комунальному закладі “Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів “Козацький ліцей” Запорізької обласної ради Анастасія Косман.

Організатори конкурсу Міжнародний молодіжним рух «School Recycling World» спільно з всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine» за підтримки Міністерства освіти і науки, Національного еколого-натуралістичного центру, компанії PepsiCo Україна.

«Такі прибирання, як під час акції, є запорукою чистоти довкілля. Ми закликаємо усіх, незалежно від віку та географії, виходити на очищення територій не тільки у визначений день, а регулярно. Підтримуйте та розвивайте культуру чистоти в Україні та за її межами. І пам’ятайте, що навіть маленькі індивідуальні та спільні кроки до збереження навколишнього середовища сприяють великим змінам у майбутньому» – Юлія Мархель, координатор Всесвітнього дня прибирання в Україні, президент «Let’s do it Ukraine».