Відбулося нагородження переможця Всеукраїнського проєкту «Мішечок»

Відбулося нагородження переможця Всеукраїнського проєкту «Мішечок»

14 травня відбулася пресконференція у львівській школі 98 – переможцеві Всеукраїнського проєкту «Мішечок». Учні за місяць пошили рекордні 3160 екоторбинок та посіли перше місце в конкурсі серед молоді з усіх регіонів України. За головний приз змагалися 21 тисяча учасників.

На заході були присутні Президент Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель, директор з продажів Львівського підрозділу компанії PepsiCo Україна Віталій Сірант, керівник Сихівсько-Личаківського відділу освіти управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Хонько, організатори проєкту в школі, представники медіа та учні.

«Ми дякуємо учасникам за поширення ідеї відмови від пластикових пакетів, дітям – за проявлену активність та креатив, учителям та батькам – за сприяння, допомогу та мотивацію. Учні школи 98 побили торішній рекорд проєкту вдвічі, показали усьому світу, що незалежно від віку разом ми здатні творити наше екомайбутнє тут і зараз, розвивати культуру дбайливого ставлення до довкілля, починаючи з простих щоденних звичок у побуті, починаючи з себе, зі свого мислення та дій», – коментує Президент Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель.

Під час проєкту учні виготовляли торбинки, розмальовували їх, прикрашали аплікаціями, вирізками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі, а комусь навіть чотирилапі друзі. Загалом у Львівській області до конкурсу долучилися 658 учнів, які разом пошили 4831 мішечків. Школа-переможець отримала золотий диплом, головний приз – принтер для сублімаційного друку та смачні подарунки для учнів.

Керівник Львівського відділу продажу компанії PepsiCo Україна Віталій Сірант та Президент Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель

Керівник Львівського відділу продажу компанії PepsiCo Україна Віталій Сірант у своєму виступові зазначив: «Компанія PepsiCo Україна впроваджує практику сталого землеробства на фермах, де вирощуються інгредієнти для продуктів. Ми з кожним роком скорочуємо споживання природних ресурсів на тонну виробленої продукції завдяки впровадженню новітніх технологій. Компанія прагне створити світ, у якому пластикове пакування ніколи не ставатиме сміттям, підтримуючи ідею циркулярної економіки. Відображення наших ідей та прагнень реалізовується на Всеукраїнському проєкті «Мішечок. За два роки в проєкті взяли участь понад 30 тис. учасників. Хотів би подякувати Міжнародному молодіжному рухові «School Recycling World» за блискавичне втілення цієї ідеї. Усі учасники та координатори займаються досить сильною справою, надихають інших та задають темп не тільки для школи та регіону, а й для всієї України».

Проєкт організував Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру та за підтримки. Генеральним партнером ініціативи виступила компанія PepsiCo Україна.

Керівник Сихівсько-Личаківського відділу освіти управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Хонько додала: «Школа №98 натхненна ідеями, учні брали участь уже в багатьох конкурсах. Ми тішимося такою соціальною ініціативністю, турботою про довкілля та екосвідомістю. Цей проєкт дав організаторам та учням ще й тренінг з командоутворення. Хочу подякувати школі, команді вчителів, батьків та дітей і привітати вас з черговою перемогою».

Керівник Сихівсько-Личаківського відділу освіти управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Хонько

У другому Всеукраїнському проєкті «Мішечок» взяли участь 21 873 учасники з 24 областей, пошивши 47 269 мішечків. Колективні заявки заповнили 313 навчальних закладів, 463 вчителів. Минулого року кількість мішечків становила 18 441. Учасники публікували роботи в соціальних мережах з хештегами #мішечокSRW #ПакетНеПотрібен #schoolrecyclingworld #мішечок.

Координаторка проєкту в школі Перскова Ірина зазначила, що діти планують продавати мішечки на шкільних та міських ярмарках, проводити флешмоби на екотематику в Інтернеті, просвітницькі акції біля супермаркетів, а у вересні подарувати разом з канцтоварами для школярів з соціально вразливих категорій. «Учням дуже подобаються екоторбинки, створені власними руками, тому вони вже використовують їх у побуті та як подарунки. Мішечки не лише практичні та сприяють збереженню довкілля, але й роблять дітей видимими в темну пору доби, оскільки оздоблені світловідбивними стрічками, що, своєю чергою, зменшує травматизм на дорозі. Багато учнів розмалювали їх на екотематику, зображуючи забруднений ліс, планету та цикл сортування сміття. Тепер їх мішечки промовляють до світу і висловлюють позицію власників щодо збереження довкілля», – зазначила пані Ірина.

Мета конкурсу – поширення ідеї відмови від пластику. Кілька годин чи навіть хвилин використання пакетів завершуються сотнею років на звалищі. Середньостатистичний українець використовує близько 500 пакетів за рік. Якщо порахувати за кількістю населення, то за рік викидається близько 20 млрд пакетів. Зовсім скоро мішечки стануть повноцінною заміною пластикових пакетів. Нещодавно Комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт №2051-1 про їхнє обмеження, розповсюдження каратиметься штрафами. Винятком стануть лише пакети, що використовуються для м’яса, риби, сипучих продуктів. Саме тому Міжнародний молодіжний рух радить розпочати перехід на екоторбинки вже сьогодні.

Хоча конкурс добіг до фіналу, проєкт все ще триває. Команда Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» дякує усім, хто долучився до проєкту та закликає продовжувати шити мішечки та користуватися ними щодня, разом творити нове екологічне майбутнє.

Деталі на сайті www.schoolrecyclingworld.org.