Оголошено переможців рейтингу «Екошкола року» в Миколаєві

Оголошено переможців рейтингу «Екошкола року» в Миколаєві

22 лютого оголошено результати конкурсу «Екопатруль – кращі практики» та рейтингу «Екошкола року 2021». Перемогу здобула Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича. Призерами стали Миколаївська гімназія №32 імені Сергія Кривоносова, Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №64.

У проєктах взяли участь 18 шкіл, близько 5 тис. учасників. Спільно учасники відсортували близько 28 тонн вторинної сировини.

Засновниця Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель коментує: «Кожна команда зробила грандіозний внесок у розвиток екологічної культури регіону. Це й інформаційна робота, і проведення ініціатив, практичні ідеї та творчі рішення. Учасникам вдалося зібрати 25 тонн макулатури, 2 347 кг пластику, 261 кг TETRA PAK, 290 кг інших відходів, серед яких батарейки, скло, метал. Щиро дякуємо всім за кропітку роботу. Великі чи маленькі ініціативи – усі вони зі стрімким темпом рухають нас до глобальних змін».

Проєкти реалізовані  з метою формування екологічної культури, відповідального споживання та правильного поводження з відходами. Організатори – Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з КУ «Агенція  розвитку міста Миколаєва» за підтримки Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, Управління освіти миколаївської міської ради, Ресурсного центру громадських ініціатив. Генеральний партнер – компанія PepsiCo Україна.

«Вітаю всіх учасників екопроєкту. Я завжди кажу, що головними мотиваторами для змін стилю життя є саме діти. У Миколаєві ви є агентами змін, і я радий, що ці зміни спрямовані на покращення екології. Переможці, використайте ті кошти, що ви сьогодні виграли на свої потужні екопроєкти. Сподіваюся, ви станете прикладом для друзів, батьків та всіх містян. Зробимо Миколаїв екологічнішим разом!» – коментує у своєму зверненні Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Директорка КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Анна Ганжул додає: «Вітаю з успішною реалізацією та презентацією напрацювань проєкту. За умовами конкурсу, переможець отримає премію в розмірі 6 000 грн на реалізацію екологічних проєктів, 5 пуфів, кубок переможця, призери премії в розмірі 4 та 2 тис. грн відповідно, а також по 3 комплекти пуфів та кубки. Окремо школярі отримають набір вітамінізації – комплекти соків від генерального партнера проєкту». 

Координаторка проєкту в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича Оксана Руденко зазначає, що лідирувати їм допомогла згуртована робота. Екологічну діяльність підтримують учні, вчителі, батьки та дирекція школи. Для мотивації формується рейтинг, до якого потрапляють класи, окремі школярі, а також їх рідні. У приклад пані Оксана ставить дідуся, який зібрав для онуки півтори тонни макулатури. Для додаткової мотивації учням дозволено набрати 10 балів до будь-яких предметів. У школі також проводять інформаційну роботу: лекції, відеоролики, опитування містян.

navigate_before
navigate_next

«Вторинну сировину ми приймаємо щодня. За рік робимо 9-10 здач. Співпрацюємо з ТОВ «ВТОРМА-МИКОЛАЇВ». Завдяки вирученим коштам вдалося придбати подарунки для класу-лідера з сортування, а минулого року – купили комп’ютер. За 800 кг макулатури можна отримати 2400 грн, за 80 кг пластику – 240 грн. Якщо підсумувати ще іншу сировину, за місяць виходить близько 3 тис. гривень. У цьому році нам вдалося зібрати 9 120 кг макулатури, 927 кг пластику та іншої сировини. До збору долучилося близько 800 учнів», – додає Оксана Руденко. 

За результатами конкурсу, до рейтингу кращих екошкіл Миколаєва увійшла гімназія №32 імені Сергія Кривоносова. За рік учасникам вдалося реалізувати рекордну кількість ініціатив: озеленення, вирощування розсади, квітів, природоохоронні заходи та акції, виставки, конкурси виробів з природного  матеріалу, малюнків, фотографій, творів, віршів на екотематику, прибирання, відеочеленджі, флешмоби, обрізка дерев, збір сировини. Координаторка проєкту в школі Тетяна Матусевич у запровадженій програмі вирішила охопити ширший спектр формування відповідальних звичок у молоді, тому екологічні акції доповнилися компостуванням, велопарковками, підгодовуванням тварин та благодійними ініціативами.

Окремої уваги заслуговує система збору органіки в школі. «Для цього ми підготували спеціальні баки у внутрішньому дворику, зробили компостну яму, купили черв’ячків – каліфорнійських старателів для перероблення біосміття на гумус. Викидаємо в баки фрукти, овочі, уникаємо хліба та булочок. Найбільше черв’ячки полюбляють фруктові шкірки. За місяць отримуємо до 3 відер органічних відходів, завдяки яким навесні плануємо підживити троянди»,зазначає Тетяна Матусевич.

navigate_before
navigate_next
navigate_before
navigate_next

Для розв’язання проблеми накопичення надлишкової кількості пластику учні беруть участь у проєкті «Пластикова реінкарнація». З відсортованих 47 кг кришечок влітку отримали комплекти пазлів. 

На думку Тетяни, у формуванні екологічної культури необхідна системність та підкріплення: «Варто хвалити дітей за їх досягнення, навіть мінімальні, помічати їх старання, адже такі перші кроки переростають у стиль життя».

Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №64 посіла призове третє місце. Учні брали участь в екологічних проєктах від School Recycling World, створювали постери, відеоролики, прибирали, організовували  марафони, уроки, екоестафети, озеленення. Найбільш популярним серед школярів став Всеукраїнський проєкт “Мішечок”.

navigate_before
navigate_next

«Збір вторинної сировини проводимо щовівторка та щосереди. Маємо труднощі у встановленні домовленостей з підрядником. Оскільки школа невелика, кількість зібраної нами сировини недостатньо перевищує транспортні витрати. Тому ми звернулися за підтримкою до місцевого депутата. Ми також збираємо корм для тварин, шиємо лежаки з ношеного одягу для собачого притулку», – коментує координаторка проєкту в школі Дар’я Гарагуля. Початківцям рекомендує запроваджувати екоініціативи в школі з простих рішень: «Варто розпочинати з себе, з переосмислення власних звичок, побуту. Пакети замінити на торбинки, поставити коробки для сортування, а потім розширювати діяльність». 

Виступ кожної команди шкіл проходив у додатку Zoom із прямою трансляцією на офіційній сторінці Facebook. Учасники під час опису своїх напрацювань демонстрували презентації та відео. Переглянути запис можливо за посиланням: https://www.facebook.com/Schoolrecyclingworld/. Наприкінці оголошено рейтинг кращих екологічно відповідальних шкіл міста Миколаєва 2021 року. 

Приз глядацьких симпатій отримала Миколаїська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №11, набравши понад 270 вподобань.

«Здається, що учасники проєкту спільно реалізували більше, ніж це насправді можливо: від лекцій та різноманітних конкурсів до складного системного запровадження сортування в школі. Нас вражає завзятість та креативність дітей, викладачів, батьків, а також уміння поєднувати дві користі в одній справі. До прикладу, плогінг дозволяє позбутися від зайвого сміття та тримати себе у формі. Вибір велосипеда зменшує викиди в атмосферу й так само позитивно впливає на здоров’я. Бажаю всім учасникам наснаги нарощувати свою екологічну потужність у майбутньому та задавати темп для всієї України», – коментує менеджер із зв’язків з органами влади та громадськістю компанії PepsiCo Україна Олександр Бартле.

Нагадаємо, що довготривалий проєкт School Recycling World в Миколаєві розпочався у 2016 році. Щороку він поєднує в собі регіональні та національні заходи та конкурси: «Марафон роздільного збору відходів»,  «Екопатруль – кращі практики», «Мішечок», «Всесвітній день прибирання», «Фестиваль соціальної реклами серед учнівської молоді «Waste management School Recycling».

Команда організаторів дякує всім школярам, батькам, викладачам, менторам, партнерам за ініціативу, кропітку працю та бажає наснаги для втілення екологічних ініціатив у новому році.

Дізнайтеся більше на сайті schoolrecyclingworld.org та на сторінках в соціальних мережах @schoolrecyclingworld.

Разом до екологічно свідомого та соціально відповідального життя!