Експертна зустріч до Дня екологічних знань об’єднала 330 лідерів України

Експертна зустріч до Дня екологічних знань об’єднала 330 лідерів України

14 квітня відбулася експертна зустріч до Дня екологічних знань. Подія зібрала 330 лідерів учнівського самоврядування, екопатрульних, керівників шкільної та позашкільної освіти.

Під час заходу обговорювали шлях та ефективні інструменти просування екологічних знань, формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан довкілля, а також виховання й підготовка громадянина, який вміє мислити екологічно.

Експертами стали лідерка Всеукраїнського молодіжного руху “Let’s do it Ukraine”, засновниця,  Міжнародного молодіжного руху “School Recycling World”, координаторка міжнародного гуманітарного проєкту Let’s do it Ukraine SOS Юлія Мархель; виконавча директорка Міжнародного молодіжного руху “School Recycling World” в Україні у 2022 році Олександра Муха; координаторка у 2022 році “VIII Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку”, координаторка всеукраїнських програм Міжнародного молодіжного руху “School Recycling World” Дарина Скиба.

«Де б ви не були в Україні, за кордоном, переїхали, чи залишилися вдома, вам потрібно адаптуватися під сучасні реалії. Не тільки проєкти зараз адаптуються, але й всі ми. Тому дуже важливо аналізувати та розуміти, що актуально для вас. Якщо ви у відносній безпеці, можете і маєте продовжувати вдосконалювати свої екологічні вчинки і навички, розповсюджувати, надихати людей на екологічне життя. Кожен воює на своєму фронті, і ми прагнемо досягти екологічної перемоги», – прокоментувала у вступному слові лідерка Всеукраїнського молодіжного руху “Let’s do it Ukraine”, засновниця Міжнародного молодіжного руху “School Recycling World” Юлія Мархель.

Зустріч відвідали Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв, народний депутат України, член з Комітету Верховної Ради з питань екології та природокористування Павло Бакунець, керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк, координаторка роботи Всеукраїнської мережі органів учнівського самоврядування Світлана Бут. Модератор зустрічі – Ігор Федчиняк.

«Попри воєнну ситуацію в Україні питання довкілля та екологічної грамотності продовжують хвилювати громадськість. Ми маємо спільно працювати для підвищення екологічної грамотності населення та пропагування правильного поводження зі сміттям. Міністерство проводить значну частину освітніх кампаній. На базі органу існує декілька закладів, які займаються роз’яснювальною роботою, як-от екологічна академія, туристичні та екоцентри. Закликаю всіх до спільної роботи над розвитком екологічної грамотності, перемоги екологічного способу життя», – прокоментував заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв.

Спікери підняли питання екологічних викликів воєнного часу, екологічної безпеки, екологічної грамотності, поділилися корисними порадами для екологічно свідомих громадян. Зокрема розповіли про відповідальне споживання, економічне використання ресурсів, користь від багаторазового, повторне використання, “нуль відходів”, цифрове прибирання.

Юлія Мархель також анонсувала щорічні всеукраїнські заходи, адаптовані до сучасних реалій: Всеукраїнський проєкт “Мішечок”, “Цифрове прибирання”, “Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку”, Let’s do it Ukraine SOS, кращі ресурси для прокачування грамотності: онлайн-курс School Recycling World, Національна мапа пунктів приймання вторинної сировини.

Переглянути виступи спікерів можливо за посиланням: https://youtu.be/pTg09Vxncyg.

«Наша зустріч – утвердження того, що ми разом, ми сила і спільними діями наближаємо нашу перемогу. Хочу наголосити, що державний центр не припиняє свою роботу, ми щотижня формуємо графік занять, гуртків для всіх дітей України, щоб в умовах воєнного стану діти могли продовжувати здобувати позашкільну освіту. Закликаю Всеукраїнську раду старшокласників, не зупинятись у своїх ініціативах: гуманітарних, соціальних, психологічних, екологічних. Бажаю всім нам незламності духу та віри в перемогу», – координаторка роботи Всеукраїнської мережі органів учнівського самоврядування Світлана Бут.

Організатори: Український державний центр позашкільної освіти, Освітній центр Верховної Ради України, Міжнародний  молодіжний рух  “School Recycling World”, Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України

Більше в новинах на сайтах: schoolrecyclingworld.org, letsdoitukraine.org.