Українців запрошують взяти участь у цифровому прибиранні в рамках Всесвітнього дня прибирання 2022

Українців запрошують взяти участь у цифровому прибиранні в рамках Всесвітнього дня прибирання 2022

Українців закликають взяти участь у цифровому прибиранні! 

Під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» у 24 регіонах з дотриманням карантинних норм та обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, у 2022 році Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з мільйонами учасників у 191 країні Світу. Міжнародний молодіжний рух School Recycling World приєднується до ініціативи найбільшого екоруху країни Let’s do it Ukraine та запрошує приєднатись кожного до безпечного дистанційного прибирання онлайн.

Цифрове прибирання – новий формат, розроблений до Всесвітнього дня прибирання 2022 для безпечної участі кожного українця.

“Розпочніть сьогодні робити цифрове прибирання та запроваджуйте як щоденну звичку. Виділіть 5-10 хвилин свого часу. Ваші дії допоможуть зменшити викиди в атмосферу CO2 та економити родинні ресурси, адже нестача пам’яті у гаджетах не привід купувати нові. Достатньо всього видалити всю інформацію якою ви більше не користуєтесь. Ваша екологічна відповідальність та проста звичка допоможе спасти планету від цифрового сміття та глобального потепління” – зазначила Юлія Мархель, координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні. 

Проблема цифрових відходів наразі становить чималу загрозу, на рівні фізичного сміття. Щороку розсилається близько 62 трильйонів спам-листів, що потребує використання 33 мільярди одиниць електроенергії й призводить до викиду 20 млн тонн CO2. Тобто під час надсилання мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів. Окрім цього, усі невикористовувані файли, програми, спам-листи, засмічені хмарні сховища у кінцевому ланцюгові стають джерелом вуглекислого газу, що виділяється в атмосферу. Робити таке прибирання варто регулярно, для збереження об’єму пам’яті ваших пристроїв або хмарних накопичувачів та зменшення навантаження на навколишнє середовище. 

Будьте прикладом для інших та амбасадором позитивних екозмін

  • зробіть скріншоти пам’яті гаджету до і після цифрового прибирання, відмічайте організаторів в соціальних мережах: facebook.com/letsdoitukraineeco , instagram.com/letsdoitukraine, #цифровеприбирання  #worldcleanupday  #letsdoitukraine
  • зареєструйте результат свого цифрового прибирання на сайті:  letsdoitukraine.org/digitalcleanup   
  • серед всіх учасників які будуть активні в соціальних мережах та зареєструйте свій результат на сайті буде розіграш подарунків від партнерів буде онлайн 30 вересня 2022 року. 

Для цифрового прибирання потрібен лише ваш електронний пристрій (комп’ютер, телефон, ноутбук) і ви самі. Ви можете взяти участь у цифровому прибиранні індивідуально, або як член організації.  Як ефективно долучитись до цифрового прибирання шукайте в інструкції нижче:

Крок 1. Електронна пошта

  • Перевірте розмір поштової скриньки
  • Скасуйте всі непотрібні підписки та сповіщення
  • Видаліть старі непотрібні листи
  • Очистіть папку зі спамом

Крок 2. Смартфон

  • Перевірте обсяг пам’яті
  • Видаліть непотрібні програми
  • Очистіть кеш та дані додатків
  • Видаліть зайві файли, непотрібні зображення, дублікати, скріншоти

Крок 3. Комп’ютер

  • Браузер: видаліть історію, непотрібні закладки, додатки
  • Видаліть зайві програми через панель управління
  • Очистіть пристрій від кешу
  • Видаліть непотрібні фото, файли, документи, завантаження

Крок 4. Нові покращення

  • Зберігайте файли в хмарі в одному місці, щоб не виникло необхідності зберігати один і той же файл на кожному комп’ютері.
  • Впровадьте невеликі зміни у ваших звичках користування Інтернетом, такі як обмеження часу в соціальних мережах та відмова від підписок в електронній пошті.

Через воєнні дії Україна разом із 191 однією країною кожен громадянин індивідуально або колективно може приєднається до Всесвітнього дня прибирання 17 вересня 2022 року у різних форматах залежно від географічного розташування та рівня безпеки: 

  • Цифрове прибирання
  • Знаходьте пункти прийому вторсировини помічайте їх на карті recyclingpoints.org сортуйте та здавайте  на переробку 
  • Прибирайте вдома, віддавайте речі в хорошому стані до гуманітарних штабів. 
  • Долучайтесь до традиційних прибирань

Українців закордоном також запрошують приєднатись, які зможуть організувати онлайн або офлайн прибирання, долучитись до міжнародної події, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Результати участі кожного у Всесвітньому дні прибирання закликають зареєструвати  до 25 вересня 2022 року включно. 

Для закладів освіти в рамках події розпочався конкурс, детальніше про умови участі можна дізнатися у Положенні.

Деталі в новинах на сайті http://www.letsdoitukraine.org/

Важливо! Учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених локаціях органами місцевого самоврядування, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки та під час сигналу тривоги спускатись в укриття. 

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World», Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World». За підтримки Всеукраїнського молодіжного центру, корпорації Біосфера, в рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Організаційне сприяння: Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України, Державне агентство розвитку туризму України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Український державний центр позашкільної освіти, Національний еколого-натуралістичний центр, Обласні державні адміністрації, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадські організації, об’єднання, соціально відповідальний бізнес та медіа.