74 921 українців приєдналися до Всесвітнього дня прибирання попри війну!

74 921 українців приєдналися до Всесвітнього дня прибирання попри війну!

17 вересня 2022 року в Україні відбулась історична соціальна подія глобального масштабу Всесвітній день прибирання “World Cleanup Day”. Традиційно українці долучились до найбільшого екоруху країни та зареєстрували свій результат участі, який вразив навіть організаторів. 

29 вересня 2022 року в інформаційному агентстві “Укрінформ” відбулось офіційне оголошення результатів Всесвітнього дня прибирання 2022 в Україні. До прес-конференції долучились: Юлія Мархель – лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine; Марина Попатенко – Заступник Міністра молоді та спорту України; Євгеній Федоренко – Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Валерій Харчишин – фронтмен гурту “Друга ріка”, генеральний директор ГО “УААСП”.

Загалом українці могли взяти участь у таких форматах: цифрове прибирання; традиційні прибирання на локаціях, колективні прибирання на території установ, організацій; індивідуальні прибирання (зокрема, прибирання вдома та збір теплих речей на благодійність/у гуманітарні хаби); розбір завалів; плогінг (збір сміття під час пробіжки); формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» (сортування вторинної сировини та відправка на переробку).

Цього року, попри повномасштабну війну в Україні, до Всесвітнього дня прибирання  приєдналися 74 921 учасник у 24 регіонах України, а також за кордоном.  Школярі, студенти, представники органів державної влади, соціально відповідального бізнесу, медіа, зіркові амбасадори, екоактивісти та просто небайдужі громадяни разом очистили 4841 локацію. Спільними зусиллями було зібрано 2184 тонн сміття, 69 999 кілограмів знайденої вторинної сировини здали на переробку. Виручені за вторинну сировину кошти волонтери переказали на підтримку ЗСУ.

“На сьогодні бути волонтером – це невід’ємна частина нашого життя, це особиста потреба кожного українця. Цього року у складний час, який переживає зараз Україна у зв’язку з російським вторгненням, українська молодь знов вражає своїм активізмом. У Всесвітній день прибирання вона продемонструвала силу, єдність і непохитну любов до нашої землі!” – заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко.

Найпопулярніші знахідки на локаціях: пляшки, упаковка, обгортки, пакети. Також часто зустрічалися скло, папір та відходи органічного походження. Та й це ще не все. У парках, лісах, на берегах річок, подвір’ях учасникам вдалося знайти і дуже дивні, але не менш небезпечні відходи, зокрема, старі пральні машини, акумулятори від автомобілів, деталі від телефонів, унітаз, іграшки, люстру, черевики. До сміттєвих пакетів також потрапила велика кількість використаних памперсів та шприців! Закликаємо, українців доносити ваші особисті відходи до сміттєвих баків, адже у майбутньому воно може заподіяти непоправної шкоди як навколишньому середовищу, так і здоров’ю людини. 

“Щиро дякуємо кожному учаснику, партнеру, волонтерам та команді організаторів. Ми всі сьогодні чекаємо на перемогу України. Це буде визначний день для нашої країни, а наводити лад у хаті перед святами у нас в крові. Тому ми вийшли та вкотре показали усьому світові, що українці сміливий та сильний народ! Ми дбаємо про наш дім під назвою “Україна” і піклуємося про свою землю. Те, що зробили тисячі українців разом – просто вражає. Тепер можна з чистим серцем заявити – ми готуємось зустрічати Перемогу!” – зазначила координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні, лідерка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

У зв’язку з воєнним станом, організатори додали новий формат участі у події онлайн – цифрове прибирання. Тож, під час екоподії було очищено 632 864 ГБ цифрового сміття. Таким чином разом учасники вберегли навколишнє середовище від викидів в атмосферу 158 тонн CO2, а також використання 316 432  кВт-год на рік.

Українці за кордоном також мали змогу долучитися до міжнародної події, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані. Зокрема, одна з найбільших локацій українців за кордоном  була організована у Барселоні, під час якої екосвідомі українці та іспанці протягом двох годин очистили 5 місцевих пляжів від сміття. А от у Австрії українська спільнота прибирала у Відні та зібрала 428 кг сміття. Активно приєдналась українська громада у країнах: Польща, Німеччина, Італія, Ірландія, Чехія, Туреччина, Індія, ОАЕ та інших. Долучалися також і українські представництва за кордоном, зокрема у Всесвітньому дні прибирання взяли участь Посольство України в Естонії, Чехії, Болгарії та Албанії. 

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти та Національного еколого-натуралістичного центру до прибирань долучились 34 339 учасників від закладів освіти та прибрали 2776 локацій. В результаті спільної роботи освітян, було зібрано 279 135 кілограмів відходів (28 662 кілограми з яких відправили на перероблення) та видалено 98 347 гігабайтів цифрового сміття. 

Також в рамках Всесвітнього дня прибирання був проведений щорічний конкурс серед закладів освіти. У номінації  “Найбільша кількість видаленого цифрового сміття” перемогу здобула Криворізька гімназія №46. У номінації “Найбільша кількість зібраного сміття під час Всесвітнього дня прибирання серед навчальних закладів” лідером став Запорізький Навчально-Виховний Комплекс, м. Запоріжжя, а у номінації “Найбільша кількість вторинної сировини зданої на перероблення  під час Всесвітнього дня прибирання 2022 року серед навчальних закладів”  перше місце посів Вільхівський ліцей, Голованівський район, Кіровоградська область. Переможці отримають дипломи та призи.

Подія пройшла з дотриманням карантинних норм та правил воєнного стану. Локації Всесвітнього дня прибирання були рекомендовані органами місцевого самоврядування та попередньо перевірені співробітниками ДСНС на наявність мінно-вибухових предметів; поруч обов’язково було бомбосховище, куди учасники могли спуститися у разі повітряної тривоги. Під час сигналу тривоги волонтери у сховищах проводили цифрове прибирання разом з усіма учасниками.

«17 вересня незважаючи на війну десятки тисяч українців традиційно разом з усім цивілізованим світом вийшли на толоки. Комусь може здаватися, що ці питання не на часі. Але якщо ми сьогодні поставимо їх на паузу, відкладемо до перемоги, то з чим стикнемося після вигнання орків? Впевнений, що у комплексі із системними змінами на рівні держави, високим рівнем екологічної свідомості та самоорганізації наших громадян, бажанням кожного змінювати країну на краще, ми обов’язково досягнемо поставлених цілей та зробимо Україну сучасною, європейською, чистою», – заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко.

Старт підготовки до Всесвітнього дня прибирання було оголошено за місяць, під час VIP зіркового екопікніка. Протягом місяця було проведено ряд робочих нарад в обласних та районних адміністраціях. Окрім цього, проводилися навчання та тренінги для національної та регіональних команд волонтерського руху.

Також в рамках підготовки до Всесвітнього дня прибирання організатори спільно з військовими розробили спеціальні інструкції з протимінної безпеки “Основи мінно-вибухової справи, безпека цивільних громадян”, які важливо знати кожному, провели навчання для волонтерів та координаторів, які можна переглянути онлайн. Перед традиційними толоками волонтери проводили інструктажі техніки безпеки, розминки та реєстрували учасників. На деяких локаціях знайдені відходи сортували  та здавали в найближчі пункти прийому вторинної сировини.

Активно відбулася подія і в Києві – столиці України. Київська міська державна адміністрація та районні державні адміністрації проводили спільні наради з волонтерами та активно готували протягом місяця локації для безпечного прибирання. Організаційно сприяли Департамент міського благоустрою, Департамент суспільних комунікацій, Управління екології та природних ресурсів КМДА, тож громада спільно з комунальниками та гостями міста прибрали 1628 тонн сміття на 42 локаціях у 10 районах столиці. До події на різних локаціях одночасно приєдналися 1802 людини та було залучено 114 одиниць техніки.

Щороку до ініціативи “World Cleanup Day” долучаються світові лідери: Президенти ряду країн, а також князь Монако Альберт ІІ, крон принцеса Швеції Вікторія, активістка Гретта Тунберг. В Україні до ініціатив Всеукраїнського молодіжного руху “Let’s do it Ukraine” приєднуються представники влади та зіркові амбасадори: Наталка Карпа, Онука, Alyona Alyona, Джамала, Jerry Heil, Світлана Тарабарова, Маша Краш, Марія Мельник, Катруся Кравченко, Микита Вакулюк, Марія Мельник, Ілля Ярема, а також ряд блогерів, спортсменів, акторів, ведучих.

У 2022 до ековідповідальних амбасадорів долучились: гурт «Друга ріка», Олег Виговський, Олег Скрипка, Ілона Гвоздьова, Дмитро Жук, Марія Данілова, KAZKA, Тимур Мірошніченко, Анна Добриднєва, В‘ячеслав Соломка, Єва Кляцкіна, Анастасія Аверіна, Євгеній Янович, Дмитро Костильов,  Аля Калініченко, SHUMEI, YAKTAK. 

“Україна переживає важкі часи і у той час, коли ми намагаємося прибрати біологічне сміття російського походження зі своєї території, захищаємо свою державу героїчно – ми маємо показати, що ми живемо і ми хочемо залишити для майбутніх поколінь, для себе: чисту, красиву, могутню державу,” – Валерій Харчишин, фронтмен гурту «Друга ріка», генеральний директор ГО «УААСП».

На центральній локації у толоці взяли участь: Валерій Харчишин, гурт «Друга ріка», Крістіна Столока, Марія Данилова, Олег Виговський Тимур Мірошніченко.

Своїм прикладом селебриті мотивували тисячі українців ставати на шлях екологічних змін і приєднуватися до історичної акції.

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World», Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World» за підтримки Всеукраїнського молодіжного центру, корпорації Біосфера, в рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Організаційне сприяння: Міністерство молоді та спорту України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України, Державне агентство розвитку туризму України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Український державний центр позашкільної освіти, Обласні державні адміністрації, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадські організації, об’єднання, соціально відповідальний бізнес та медіа. 

Більше деталей та реєстрація результатів прибирань в новинах на сайті letsdoitukraine.org

Хай небо буде мирним, а Україна чистою!

Контактна особа для представників медіа:

066 444 51 43 – Анастасія, координатор із зовнішніх комунікацій Let`s do it Ukraine

Фото: Тарасенко Микита