9 кроків назустріч slow fashion і свідомого життя

9 кроків назустріч slow fashion і свідомого життя

Щорічно в світі викидається 7 000 000 тонн одягу. Якщо весь цей одяг скласти в коробки і побудувати з них 20-ти поверхові будинки, то вийде місто розміром з Бучу. При цьому, тільки 12% непотрібного одягу переробляється і повторно використовується. Хоча, рано чи пізно вона все одно потрапляє на смітник. 8-10% всіх викидів вуглецю в атмосферу припадає саме на індустрію моди. Людство витрачає трильйон кубометрів води в рік на виробництво тканин. Для того, щоб вилити таку кількість води – відкрийте кран і не закривайте його наступні 870 років. Більше того, 20 000 000 000 тонн хімічних відходів легкої промисловості щорічно зливається у водойми, отруює землю і випадає у вигляді токсичних опадів.

 

У той же час, в світі набирає популярності тренд slow fashion, який закликає купувати рідше і усвідомлено. Все більше людей стають прихильниками ідеології «менше – це нове більше». Навіть легендарний універмаг “Selfridges” зі своїх вітрин закликає задуматися про екоспоживання в фешн-індустрії та більше не викликає бажання негайної покупки. Світ намагається стати більш свідомим.

В Україні такий підхід тільки зароджується. Економічна ситуація, невпевненість в завтрашньому дні і “дефіцитне” минуле привели до бездумного споживання. Ми любимо знижки «до -90%», активно беремо участь в акціях «три речі за ціною двох» і в результаті несемо додому черговий пакет того, що нам не потрібно. А як тільки щось стає немодним –  річ автоматично відправляють на дно шафи або сміттєвого відра, часто з цінником. Проблема “нікуди класти і нічого одягнути” вже масова, викликає зайве роздратування вранці, а коли річ все-таки викинуть, вона на додачу  завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Та насправді не «обростати» зайвими речами і не шкодити нашій спільній планеті своїми імпульсними покупками досить просто. Ці 9 порад допоможуть вам приєднатися до тренду майбутнього, заощадити гроші на щось більш приємне і не психувати вранці біля шафи.

 

  • Перестати купувати fast-fashion

Самі собою мас-маркети не такі вже й жахливі, вони дають можливість купити річ у межах бюджету. Жахливо те, що fast-fashion бренди виробляють одяг у величезних обсягах, стимулюючи при цьому переспоживання, оскільки завжди з’являються швидкі, одномоментні тренди, про які тільки оголосили модні блогери. Наприклад, американський мас-маркет «Fashion Nova» витрачає 24 години на те, щоб з ідеї зробити зразок, а потім ще 24 години, щоб виставити річ на передзамовлення. Все дуже швидко для того, щоб тільки встигнути до появи нового тренда. При цьому страждає навколишнє середовище, оскільки виробляються тонни одягу, які потім спалюють або викидають, завдаючи величезної шкоди нашій планеті. Наприклад, тільки в 2015 році “H&M” випустив з виробництва 600 млн. речей, а таких маркетів багато.

Рішення: перейти на slow-fashion. Це означає, що ви вже не купуєте леопардові сукні, як тільки вони увійшли в тренд, а вибираєте ту річ, яка вам дійсно потрібна і коли вона вам потрібна. Робіть акцент на якість і “довгограючі” тенденції в моді, а не на «одноразовий» одяг, який стане неактуальним відразу ж із приходом нового тренда.

  • Обміняти все, що вже не подобається

Замість того, щоб все непотрібне нам виявилося на звалищі, поміняйте його на потрібне. Напевно, у вас є друзі або знайомі, з якими можна обмінятися одягом. Те, що вам вже не треба, може знадобитися комусь іншому. Так ви даєте друге життя речі, а ще можете натомість отримати необхідну вам. Якщо таких знайомих немає, з якими можна зробити обмін, здайте одяг у дитячі будинки або для людей похилого віку. Там ваші речі точно знадобляться більше, ніж на звалищі.

Похожее изображение

 

  • Віддавати перевагу досвіду замість речам

Мінімалізм – це слово, яке всіх трохи лякає, а іноді навіть дуже. Все тому, що ми асоціюємо його з майже порожньою шафою, в якій тільки одна футболка і одна пара джинсів. Насправді, це значить, що ми не витрачаємо на зайве. Коли ми перестаємо купувати імпульсивно, то не тільки відчуваємо смак свободи в усіх його значеннях, а ще й економимо бюджет на щось дійсно потрібне (подорожі, курси, відпочинок). А замість 35 скляних поліестерових шарфів, купуємо один, але вовняний.

Картинки по запросу обучение

  • Носити речі з натуральних тканин

Органічні тканини рятують нас від пестицидів, це краще для здоров’я і землі, а також захищає дику природу. Також вони вимагають менше води на виробництво і їх можна повторно переробити. В теперішньому часі немає технології поділу змішаних волокон (змішаних матеріалів). Перероблятися може тільки одяг, що складається з 100% натурального волокна. Тому потрібно звести до мінімуму покупку речей з тканин, які, наприклад, на 80% складаються з бавовни /шерсті /котону і на 20% із чогось ще.

Картинки по запросу natural fabrics textiles

  • Не піддаватися швидкоплинній ейфорії

Як не піддатися спокусі швидкого шопінгу? Стежити не за трендами, а за тим, чого дійсно бракує в шафі. Перед походом за покупками вивчіть свій тип фігури і фасони, які вам личать. Потім визначте відтінки, які будуть підходити до контрасту і температурі зовнішності. Наприклад, холодним типажам пасуватимуть холодні відтінки. Розуміючи це, жоден консультант не зможе продати вам річ ​​в ультрамодному кольорі, якщо є розуміння, що даний відтінок вам не личить.

Типы фигуры: как определить и что носить — краткий курс

  • Замислюватися про таємниці виробництва

До моменту, поки в 2013 році не сталася аварія на фабриці Rana Plaza в Бангладеші, ніхто не підозрював, як і в яких умовах виробляється одяг. Після цього екоактивісти закликали людей задуматися про те, ким, де і в яких умовах була зроблена річ. Для цього був придуманий хештег #whomademyclothes, щоб люди змогли запитати у fast-fashion брендів хто зшив їх одяг. Через кілька років акція поширилася в більш ніж 80-ти країнах і стала масштабною кампанією. Для тих, хто розуміє: приєднуючись до бренду, який створюють низькооплачувані співробітники в нелюдських умовах, ми приєднуємося до їх страждань.

  • Купувати у людини, а не у корпорації

На перший погляд, здається, що це дуже дорого. Але зшита за вашими параметрам, за індивідуальним лекалом з якісної тканини річ прослужить вам не один рік. Таку річ хочеться носити і, в разі чого, побігти ремонтувати. Життя речі – це частина усвідомленого бренду. Чим довше живе – тим краще для навколишнього середовища. Лайфхак: поділіть ціну на кількість разів, що ви одягли річ і ви здивуєтеся, наскільки насправді дешевшою вона виявиться.

Картинки по запросу ателье со швеей

  • Давати речам друге життя

У цьому випадку не обов’язково йти за річчю в секонд хенд. Наприклад, у вашої бабусі завалялося шкіряне пальто, а ви йому дали друге життя і зробили з пальта спідницю і корсет. До такого підходу приєднуються багато брендів, які з обрізків тканини створюють нову річ. Зазвичай вона коштує дешевше, і можна купити собі дизайнерську річ за вигідною ціною. А ще  залишки тканини не потрапили на звалище.

COS - Modern, Functional, Considered Design - NL

  • Складати функціональний гардероб

Ідея функціонального гардеробу була придумана ще в 70-х роках минулого століття власницею бутіка «Wardrobe» Сюзі Фокс. Вона показала, як можна створити капсулу з кількох речей – це той мінімум, якого цілком достатньо для різних приводів і виходів. Далі ідея була підхоплена і впроваджена іншими дизайнерами, зараз вона знову входить в тренд. Перед тим, як складати у себе функціональний гардероб, потрібно звільнитися від усього зайвого і зрозуміти, що вже є для складання образів, а що ще потрібно докупити. Складаємо список покупок і ні більше ні менше. Такий підхід дуже економить час на ранкові збори, також на шопінг. В результаті ще й береже планету від емоційно куплених, ні до чого не підходящих речей, які в підсумку будуть викинуті на смітник.

Спочатку все це може здаватися дуже складним, але навіть якщо озброїтися декількома порадами і почати їх дотримуватися, то це вже стане тим першим кроком на зустріч екологічного споживання. Такий підхід не тільки збереже планету, а й звільнить життя від усього зайвого і непотрібного.