Недопалки - викинути неможна переробити

Недопалки - викинути неможна переробити

На небезпеку, яку становлять пластикові трубочки, вже давно звернули увагу багато корпорацій, роздрібних продавців та навіть країни та міста. Виявляється, що цигарки становлять більшу загрозу для навколишнього середовища.
Останній звіт показує, що найбільше забруднення океанів у результаті діяльності людини спричиняють не пластикові трубочки та пакети, а недопалки цигарок. Тому саме на цьому різновиді сміття хочу зосередити увагу.
По перше, при вирощуванні тютюну сильно виснажується ґрунт і потребує ресурсів землі.

Сигарети містять щонайменше 4000 хімічних речовин, приблизно 50 з них є канцерогенними. Багато цих хімічних речовин отримують із сільського господарства у вирощуванні тютюну, включаючи гербіциди, інсектициди, фунгіциди та родентициди. Для підтримки тютюну вологим додають зволожувальні речовини. Багато з них є добавками, які використовуються для ароматизації та регулювання швидкості спалення сигарет. Тютюнова промисловість повідомляє, що багато з них є безпечними  при споживанні їх у їжу, але не обов’язково при спалюванні та вживанні.

Недопалки виділяють у воду численні хімічні речовини, такі як важкі метали, нікотин та етилфенол, і можуть бути постійним джерелом забруднення водних середовищ після викидання

Викинуті недопалки можуть становити небезпеку для здоров’я немовлят та тварин. Залишки цигарок зазвичай викидають на пляжі, тротуари, вулиці, парки та багато інших громадських місць, де діти, домашні тварини та дикі тварини можуть піддаватися ризику потрапляння до їх організму.
Connolly et al проаналізували 13 705 випадків вживання тютюнових виробів, зареєстрованих у Національній системі даних про отруєння за 2006–2018 роки, більшість (70%) були серед немовлят віком до 1 року.
За період 2005–10 рр. До ветеринарних служб США надійшли дзвінки щодо 801 випадків поглинання сигарет або недопалків серед собак, 41 серед котів і шести серед інших видів тварин

Також, трильйони недопалок, що утворюються щороку в усьому світі, є серйозним викликом для правил утилізації, насамперед тому, що вони є токсичними та небезпечними відходами.

 

 

Розглянемо приклади практик різних країн про збір та переробку недопалків.

32 штати США діють закони розширена відповідальність виробника (EPR), що стосуються автоматичних вимикачів, акумуляторів, килими, мобільні телефони, електроніка, люмінесцентне освітлення, ртутні термостати, контейнери з фарбою та пестицидами. Ширша концепція управління виробниками включає EPR, але додає споживача та продавця до регламенту. У 2010 році штат Мен вважав всеосяжним законом щодо управління відходами, який є значно кращою моделлю, ніж EPR. Використовуючи або EPR, або модель штату Мен, тютюновій промисловості потрібно буде покрити витрати на збирання та переробку/утилізацію недопалків. Додаткові вимоги, що входять до моделі Мен, необхідні споживачам та бізнесу для завершення роботи мережі, яка буде необхідна для максимізації збору недопалків щоб захистити навколишнє середовище.

 

У 2013 році Майк Ройлос запустив Sidewalk Buttler для виготовлення алюмінієвих контейнерів для збору недопалків для переробки та відстеження збору відходів. Контейнер розроблений так, щоб він легко кріпився до стовпів і забезпечував просте обслуговування без контакту зі самим сміттям. Зараз його контейнери знаходяться в 49 штатах, і він каже, що вони утримували 1,2 мільйона недопалків на вулицях.

                                            

Фонд Surfrider у Каліфорнії підійшов до проблеми системно. Була розроблена інформаційна кампанія, масштабні прибирання на пляжах, де окрема увага була спрямована на недопалки. Після того встановлені спеціальні контейнери для недопалків і одночасно проводились навчання для громад.

Муніципальна програма Бостона встановила баки у великих міста. Але, на відміну від звичайного сміттєвого бака, ці посудини намагаються перетворити процес збору в гру. На передній частині кожного яскраво-червоного поля є запитання з двома можливими відповідями. Мешканці можуть використовувати свої недопалки, щоб проголосувати за вибір суперсили (невидимість або політ) або вибрати якість, яку найбільше цінують у друга (вірність чи гумор).

А у Великій Британії діє кампанія «Доглянуті вулиці». У кампаніях використовують ігрові та фанові методи. Від флешмобів до розмовних баків, та від голих чоловіків зі сміттям до мистецтва з жувальних гумок. Перша кампанія “Neat Streets” була проведена у Вестмінстері, Лондон у 2015 році. Відтоді проводили версії у Саттоні, Манчестері та Едінбурзі. Також повідомив багато про нашу кампанію «Люби свій ліс» у лісі Діна та «Вулиці вперед» у Брайтоні.

Асоціація GreenMinded у Франції пропонує бізнесу та містам можливість встановлювати попільнички (термінали, герметичні контейнери тощо). Вони утримують небезпечні речовини, що виділяють недопалки, збирає відходи та відправляє їх на переробний завод. Паралельно асоціація працює над «підключеною» пропозицією, з розвитком веселих, розумних, інтерактивних кіосків. У верхній частині майбутніх підключених терміналів виникне запитання, на яке користувач може відповісти, кидаючи недопалок. Мобільний додаток надає курцям звіт про щомісячне споживання цигарок, а також рекомендації щодо кидання палити.

Також, окрім забезпечення збору такого виду відходів у багатьох країнах діють чималі штрафи як для споживачів, так і для бізнесу.

 

Проте, збирати недопалки замало, потрібні технології, що їх переробляють.

В США дуже цікава інновація у переробці недопалків. Американська компанія TerraCycle перетворює недопалки на корисні речі. Склади цигарок підлягають 100% переробці: зола, тютюн та папір перетворюються в компост, тоді як пластик з фільтра використовується повторно для виготовлення ізоляційних плит для будівельної галузі або промислових піддонів. З ними співпрацює бізнес, в тому числі цигарковий, щоб віддати зібрані недопалки на переробку. З цією компанією працю і в інших країнах світу: Великій Британії, Франції, Австралії.


Цікавий метод переробки винайшли і в Кореї зі старих фільтрів там роблять енергоощадні конденсатори, які можна використовувати у вітрових турбінах, електромобілях та портативній електроніці.

А в Австралії саме недопалки роблять міцнішими дороги. А також завдяки недопалкам, вони виробляють менше тепла. Щоб токсичні речовини не потрапляли в ґрунт, перед змішуванням їх з асфальтом вони інкапсулюються у суміш бітуму та парафіну.

У Франції MéGO та CKFD разом зі службою очищення Rueil-Malmaison об’єднались у збір, сортування та перепакування сигарет. Після збору відходи будуть подрібнюватися, очищатися, знешкоджуватися, сушитися та пресуватися при дуже високій температурі.

У Бразилії з недопалків роблять папір. Як тільки недопалки зібрані, фільтри відокремлюються від усього іншого, а матеріал зважується. Вони переносяться в накопичувальний резервуар, що містить розчин води та хімічних речовин для розчинення та виведення токсичних речовин, які вони містять. Отриманий матеріал потім фільтрують і пресують, і ось як целюлозна маса готова до перетворення на папір. Папір зараз використовується для запрошень, обкладинок для книг і зошитів та ящиків для рукавичок, але вона не має такої якості паперу, як ми звикли. Принадність цього, однак, полягає в тому, що кінцевий результат отримується від повторного використання відходів. Це надзвичайно добре для навколишнього середовища, оскільки зараз нам більше не потрібно вирубувати дерева для виробництва паперу, але ми можемо використовувати недопалки.

В Індії теж є цікавий стартап. Двадцяти дворічний Наман Гупта та 25-річний Вішаль Кане виступили з ініціативою, коли кожну частину недопалка можна переробити та повторно використати. А найкраща частина  це те, що ти можеш продати недопалки, якщо їх правильно збираєш. Ініціатива під назвою «Код» була започаткована в липні, коли Гупта і Канет сиділи в будинку свого друга. Кількість закупорених сигарет у горщиках, пляшках та контейнерах породила ідею зробити з неї щось корисне.
Код надає клієнтам баки збору недопалків під назвою VBins, в яких вони можуть збирати відходи сигарет. Через кожні 15 днів сміттєзбірник компанії забирає недопалки. Після того, як сигарети збираються, вони розщеплюються  тютюн, який часто залишають позаду, а папір, що покриває недопалок, розкладається і залишається для отримання гною, фільтр переробляється процесом очищення, запровадженим Vishal. Заготовлений гній часто продається садівникам, а оброблені фільтри, які на 99,9% безпечні, використовуються для виготовлення начинки для іграшок та подушок та інших пакувальних матеріалів. Золу збирають, і коли велика кількість буде накопичена, вони планують перетворити її з попелу в цеглу. Підприємство нічого не витрачає, навіть воду, яку використовує для очищення недопалок. ЇЇ обробляють і використовують для поливу рослин.

Також є компанії, що виготовляють цигарки, які не шкодять природі, але вони не менш шкідливі для людського здоров’я. Компанія Smokey Treats створила сигарети безпечні для навколишнього середовища, бо всі їх компоненти біорозкладні. Фільтри, упаковки та пачки таких цигарок виготовлені з деревної маси. Засновники Smokey Treats стверджують, що через деякий час від викинутого недопалка не залишиться і сліду. Тютюн в цих сигаретах походить з Африки та не містить жодних добавок. Навіть написи на пачці екологічні – чорнило зроблене із сої. Компанія обіцяє пожертвувати відсоток всього прибутку від продажу екосигарет на відновлення лісів у Південній Африці.

Що ж в Україні? Недопалки не тільки є всюдисущими, але їх збір та утилізація не врегульована в Україні. Це призводить до того, що у навколишнє середовище потрапляє практично необмежена їх кількість. Однак, радує те, що є організації та люди, які хочуть це змінити!