У світі надзвичайний екологічний стан – ООН

“У світі надзвичайний екологічний стан – ООН”. На такий заголовок я натрапила в Інтернеті (це була стаття за літо 2019 року).

?️‍?️ Промова Грети Тунберг – це вже був крик до світової спільноти. Про те, що не можна заплющювати очі та вкотре ігнорувати проблеми, пов’язані з екологією.

?️Не новиною для вас буде те, що 2015-2019 роки були найбільш спекотними в історії. Протягом липня 2019 року в Гренландії розтануло 179 мільярдів тонн льоду.

Якщо ми радикально не змінимо спосіб життя до 2030 року, то дійдемо до точки неповернення. І тоді почнеться пекло, в прямому сенсі слова, адже температура атмосфери постійно зростатиме.

Натрапила я на ще одну цікаву статтю – “Яким буде клімат у Києві в 2050 році – дослідження”. І він буде таким же, як у КАНБЕРРІ — столиці Австралії❗

А ось ще одні невтішні прогнози, але то буде аж через 10 тис років. Якщо нічого не змінювати, то на території України буде… пустеля ?️

Скажу вам відверто. Мені важко писати такого роду пости ? Бо вони дуже вражають мене і засмучують. Але, я вважаю, ми мусимо про це знати. І розуміти, чому кожен наш навіть маленький крок в сторону екологічнішого способу життя є важливим.

? З 1880 року, з початку індустріалізації понеслося: люди все більше почали їздити на машинах, спалювати вугілля та літати. Як наслідок, все більше вуглекислого газу в атмосфері.

? Ну і що тут такого? А ось як це працює. Напевне, ви чули про парниковий ефект. Зараз буде шок-контент: сам по собі цей ефект не є поганим явищем! ?

Сонце нагріває нашу планету, а вона більшість тепла розсіює назад у космос. Проте деяку частину таки залишає собі, якраз таки завдяки парниковим газам (CO2, метан). І якби не вони, на Землі було би ну дуже холодно ?

Якщо детальніше, то парникові гази пропускають видиме сонячне світло ДО Землі, а от нагріте поверхнею інфрачервоне лише частково проходить повз цю оборону і “вилітає” за територію планети.

? Парникові гази, ніби тепла ковдра, роблять нашу планету трішки теплішою, аніж вона могла би бути. Середня температура по планеті +14, а без “ковдри” була би аж -18.

➡️ То в чому проблема? Ми занадто потовщуємо цю ковдру. Чим більше вуглекислого газу в атмосферу, тим сильніший цей “бар’єр”, що не випускає тепло і залишає його на планеті Земля. Повільно ми перетворюємо свій дім на велику пательню ?

➡️ Звідки береться CO2?

Машини, літаки, заводи. Люди спалюють такі речовини, як вугілля, нафта, і під час цього процесу виділяється якраз таки CO2, що накопився там за мільйони років.

➡️ Ще одна проблема

Вирубка лісів. Менше дерев – більше CO2. Ви ж пам’ятаєте, що таке фотосинтез? Грубо кажучи, це коли рослини “вдихають” CO2, а “видихають” O2 (ну і звісно, глюкозку для себе коханих утворюють). Ми, буквально, рубаємо гілки, на яких сидимо.

?І ось вам не дуже веселий факт. Кожні 3 секунди в світі вирубується 100 дерев. І це процес, що не припиняється.

Амазонський дощовий ліс або коротше – Амазонія

➡️ Замкнений круг

Льодовики тануть – це вже не новина для вас. Половина арктичного снігу розтанули за останні 30 років. А сніг, як ви знаєте, відбиває сонячне світло. Менше снігу, отже… Гадаю, ви думку уловили.

➡️ Міста, що підуть під воду

Якщо тануть льодовики, то ця вся вода створює вищий рівень води. Тому, імовірніше за все, деяких прибережних міст, а також островів не буде до 2100. Одне з таких міст – Венеція (більше можете прочитати у 2 посиланні).

Венеція під час наводнення і якийсь щасливий мужичок

А ще Мальдіви теж ризикують піти під воду. Тож цілком ймовірно, що наступні покоління будуть уявляти собі Венецію та Мальдіви як зниклу Атлантиду…

Джерела / читати більше:

1.https://www.the-village.com.ua/village/city/city-news/287089-yakim-bude-klimat-u-kievi-v-2050-rotsi-doslidzhennya?from=readmore

2.https://www.nature.com/articles/s41467-018-06645-9

3. https://youtu.be/Vmgj0yednzc