Оголошено переможців рейтингу «Екошкола року 2020» в Миколаєві

Оголошено переможців рейтингу «Екошкола року 2020» в Миколаєві

15 грудня 2020 року відбувся фінал проєкту «Екопатруль кращі практики», серед 14 команд фіналістів, які презентували свої напрацювання, визначено переможців  рейтингу «Екошкола року» в місті Миколаїв.

Миколаївські екопатрульні виборювали для своїх шкіл почесне та престижне звання Екошкола року, презентували кращі практики. Школярі за рік реалізували понад 500 екоактивностей, у яких взяли участь 7567 однолітків. Сортували вторинну сировину, шили мішечки, робили прибирання та висаджували дерева, залучали однокласників, рідних і локальні громади. Все це робиться з метою формування екологічної культури, відповідального споживання та правильного поводження з відходами.

До фіналу увійшли 14 команд. Журі визначили кращі школи міста Миколаєва під час онлайн-трансляції. Одним із пріоритетних показників змагань стало сортування вторинної сировини та її збут. Загалом учасники відсортували й здали на перероблення 28 426 кілограмів вторинної сировини у 2020 році. Сортували від 1 до 5 фракцій, кожен заклад по-різному (пластик, скло, Тетра Пак, папір, батарейки, органіка, метал, полімери).

До складу почесного журі входили: Юлія Мархель – засновниця Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine», Ксенія Ренчковська – керівниця Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» в Україні, Анна Ганжул – радник Миколаївського міського голови, в.о.директора КУ «Агенція розвитку Миколаєва»,  Богдан Кошмал – проєктний менеджер КУ «Агенція розвитку Миколаєва». 

Організатори Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з КУ «Агенція розвитку міста Миколаєва» за підтримки Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича традиційно оголосили результати рейтингу «Екошкола року». Захід проходив за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.

Звання «Екошкола» 2020 року в м. Миколаїв отримала  Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича

Призові місця в рейтингу також зайняли: Миколаївський класичний ліцей та Мішково-Погорілівська ЗОШ І-ІІ ступенів Вітовської районної ради Миколаївської області.

Переможці отримають дипломи, кубки, крісла мішки та сертифікати для реалізації своїх еко проєктів за загальну суму 12000 грн.

Екопатрульні Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича протягом року проводили просвітницьку роботу для учнів та батьків мікрорайону, тренінги з еколідерства, стали переможцями проміжного етапу конкурсу «Мішечок», брали участь у  Всесвітньому дні прибирання. Школі вдалося зібрати понад 8 тонн паперу, 819 кг пластику й 86 кг батарейок, всю накопичену сировину здали на перероблення. За час реалізації проєкту заощадили 10 тисяч гривень та придбали комп’ютер для класу.

Всеукраїнський проєкт “Мішечок”. Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича

Оксана Василівна Руденко, координатор проєкту в школі коментує: «Хочу сказати, що в реалізації проєкту потрібна наступність. За умовами, команда повинна бути з учнів 8-11 класів, проте ми взяли трішки молодший контингент, додавши учасників 7 класу, оскільки вони дуже активні. У нас кожен клас один тиждень чергує біля сортувальних станцій, тож дітки молодшої школи знають, як працювати й вже мають бажання бути лідерами та вступати до лав екопатрульних. Ми вже три роки поспіль вчимо учнів, вчителів, їх батьків та громаду роздільному збору та правильному поводженню з  відходами. Сьогодні вони самостійно несуть кожного дня вторинну сировину на перероблення. Щомісяця нам вдається здавати майже тонну макулатури і 70-100 кг пластику. Спочатку було важко тепер це звичка і стиль життя нашої екошколи!

 

 

Виставка “Being ecological”. Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Олега Ольжича

У Миколаївському класичному ліцеї за час реалізації проєкту провели виставку стінгазет «Правила сортування сміття», екоквест, тренінг із сортування сміття, прибирали парк Перемоги.

«Торік ми започаткували висадку дерев, оновили рослинний склад навколо ліцею, – зазначає координатор Миколаївського класичного ліцею Наталя Іванівна Бабич. – Наступного року плануємо реалізацію двох цілей. Перше – висадити саджанці навесні. Друге – залучити до роздільного збору відходів спільноту навколо ліцею із будинків поблизу».

Спільними зусиллями в школі вдалося зменшити кількість твердих побутових відходів, які вивозилися на сміттєзвалище. У квітні 2020 року організують висадку дерев та кущів на прилеглій до ліцею території.

«Для всіх, хто планує стати учасником проєкту School Recycling та змагатись за звання «Екошкола року», хотіла б порекомендувати залучити до участі більше учнів 7-9 класів, оскільки на своєму досвіді помітила, що вони натхненні та амбітні. А також залучити батьків, які нерідко відгукуються не менш ініціативно, ніж діти», – додала пані Наталя.

У Мішково-Погорілівській ЗОШ І-ІІ ступенів команда Екопатрульних організовувала шкільний проєкт «Горизонт», під час якого створили куточок природи на шкільному подвір’ї, учні збирали макулатуру та пластик, брали участь у Всесвітньому дні прибирання, доглядали за вуличними клумбами, проводили просвітницьку діяльність.  

Також школа посіла призове місце у Всеукраїнському екологічному конкурсі «Земля – наш спільний дім». Під час роботи вдалося зібрати майже тонну вторинної сировини.

«Екологічні ініціативи у школі ми реалізовуємо з 2012 року, тому маємо традиційні активності. Наприклад, конкурс «Сильна магія», де діти фотографують забруднену зону, а потім прибирають. У конкурсі «Горизонт» учні самі напрацьовують екологічні справи. Для оцінювання роботи ми створили спеціальну табличку, де кожна діяльність має свою вартість у балах. Наприкінці року ми підбиваємо підсумки й нагороджуємо переможців. Для планування ми користуємося методичними матеріалами «School Recycling World», де наявні необхідні рекомендації. У майбутньому хочемо створити новий проєкт, який буде називатися «Мішківка – село троянд». Ми вже засадили дві зони квітами завдяки жінці, яка подарувала для нас 29 кущів троянд. Тепер плануємо підготували ще одну», – прокоментувала координатор проєкту Тетяна Федорівна Катеренюк.

Виступ кожної команди шкіл проходив у додатку Zoom із прямою трансляцією на офіційній сторінці Facebook. Учасники під час опису своїх напрацювань демонстрували презентації та відео. Переглянути виступи можна за посиланням: https://www.facebook.com/Schoolrecyclingworld/.

Нагадаємо, що довготривалий проєкт School Recycling в Миколаєві розпочався у 2016 році. Щороку він поєднує в собі регіональні та національні заходи і конкурси: «Марафон роздільного збору відходів»,  «Екопатруль-кращі практики», «Мішечок», «Всесвітній день прибирання», «Фестиваль соціальної реклами серед учнівської молоді «Waste management school recycling». Цього року складні дистанційні умови не стали перепоною для школярів міста Миколаєва для активної роботи в боротьбі з глобальною проблемою забруднення сміттям довкілля та розвитком екологічної культури. 

Команда «School Recycling World» дякує усім школярам та  їх батькам, викладачам, менторам, партнерам за ініціативу, кропітку працю і мотивацію інших. Ми переконані у подвоєнні, а то й потроєнні результатів наступного року.

Дізнайтеся більше на сайті schoolrecyclingworld.org та на сторінках в соціальних мережах @schoolrecyclingworld.

Разом до екологічно свідомого та соціально відповідального життя!