Під час блекауту українські школярі пошили понад 21 тисячу мішечків!

Під час блекауту українські школярі пошили понад 21 тисячу мішечків!

З 5 по 30 листопада 2022 учні України об‘єдналися у Всеукраїнському проєкті «Мішечок». Протягом 25 днів школярі пошили 21 543 мішечки! Всього у проєкті взяли участь 6582 учні у 115 навчальних закладах. 

В середньому користування одиним багаторазовим мішечоком унеможливлює використання 300 поліетиленових пакетів, тож учасникам вдалося зберегли довкілля від 6 462 900 пластикових пакетів, які б забруднювали навколишнє України середовище сотнями років.

Метою проєкту є формування дбайливого ставлення до навколишнього середовища, розвиток ековідповідальності в Україні та зменшення використання поліетиленових пакетів замінивши їх багаторазовим упакуванням. Учні разом із вчителями та батьками приєднувалися до ініціативи, впроваджуючи в своє життя нові екологічні звички, надихаючи людей навколо.

Кожен громадянин може долучитись до проєкту, перешивши старі непотрібні речі на мішечки необхідного розміру та потрібної кількості для ековідповідального користування в повсякденному житті.

“Ми вдячні учасникам в Україні та закордоном, особливо координаторам, які під час відключення світла, організували проєкт та зареєстрували результат у листопаді 2022 року, учнівська молодь в сьогоднішніх умовах вражає та надихає, вкотре довели, що в Україні росте гідне покоління, яке незважаючи на будь-які труднощі, може змінювати нашу країну на краще та зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище та надихати друзів на позитивні зміни” – наголосила лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine Юлія Мархель.

Найактивнішими областями були: Кіровоградська, Сумська, Чернівецька та Дніпропетровська області. Учасники перешивали старі непотрібні речі на зручні, трендові та оригінальні мішечки, якими відтепер користуватимуться в повсякденному житті.

“Для реалізації дитячих ініціатив важливо мати надійних партнерів із числа громадських організацій. Для УДЦПО саме такими партнерами, а за багато років ще й друзями є Let’s do it Ukraine та School Recycling World. Всеукраїнський щорічний проєкт «Мішечок» для наших учасників – школярів не просто бажання виграти Головний приз, а долучитись до перемоги на екологічному фронті, стати частиною руху ековідповідальних громадян, врятувати свою країну від забруднення пластиком починаючи зі своєї родини,“ – тимчасово виконуюча обов’язки директора Українського державного центру позашкільної освіти Олена Педоренко.

У межах проєкту відбувся конкурс з індивідуальним та колективними номінаціями. Школа-переможець, учні якої пошили найбільшу кількість мішечків, отримає головний приз – принтер для сублімаційного друку.

Переможцем конкурсу серед навчальних закладів став Первозванівський ліцей Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області. 121 учень ліцею пошив 6266 мішечків. Минулого року навчальний заклад посів друге місце у конкурсі “Мішечок” та отримав баки для сортування. Проте цього року школярі об’єдналися та здобули почесне перше місце!

“Ми шили всюди: у школі, вдома, в укритті, на перервах та гуртках. Наша основна задача була – перевершити власний минулорічний результат і ми це зробили! Пошили вдвічі більше торбинок, ніж минулого року..З власного досвіду можу твердо сказати, що екотобринки слугують досить довго, сфера використання теж різноманітна: для походу в магазин, зберігання продуктів, іграшок, індивідуальних речей, для подарунків та ін.” – розповіла координаторка проєкту школи-переможця Олена Нагаєва.

2 місце посів Шепетівський навчально-виховний комплекс № 1 у складі: «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей ім. Героя України М.Дзявульського» Хмельницької області, м.Шепетівка, 808 учнів якого, спільними зусиллями створили 1850 торбинок. 

3 місце посів Центр позашкільної освіти Волинської обласної ради. Волинська область, м. Луцьк. 200 школярів разом виготовили рівно 1000 мішечків. 

«Міндовкілля підтримує Всеукраїнський проєкт «Мішечок». Адже попри війну важливо продовжувати приділяти багато уваги екологічному вихованню школярів. Такі проєкти є елементами екоосвіти дітей та поширення екозвичок з відмови від пластикових пакетів на користь екоторбинок. Важливо, що доєднуючись до таких ініціатив, школярі не лише змінюють свої побутові звички, а й долучають до цього цілі родини» – наголосила Наталя Семенова, головний спеціаліст відділу з питань поводження з відходами Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки.

Переможцем конкурсу серед індивідуальних учасників став Сироїжко Глєб з міста Кривий Ріг. 

Організатор проєкту – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.  

Проєкт відбувається спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World» в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти.

«Компанія PepsiCo радо підтримує такі екологічні проєкти, як «Мішечок», адже ми повністю розділяємо цілі та мету таких екоініціатив. Ми, як один з лідерів з виготовлення готових до вживання продуктів харчування та напоїв, прагнемо, щоб пластикове пакування ніколи не ставало сміттям, адже на сьогоднішній день проблеми навколишнього середовища нікуди не зникли, а лише примножуються з кожним днем. Тому навіть в цей складний час для нас важливо підтримувати обізнаність щодо заходів, які кожен на своєму місці може робити вже зараз, аби разом поступово зменшувати кількість пластику» – зазначила керівниця відділу корпоративних комунікацій компанії PepsiCo в Україні Аліна Матківська.

Дізнавайтесь більше в новинах на сайті schoolrecyclingworld.org шийте мішечки та користуйтесь ними в побуті.