Інструкція з пошиття Мішечка

Інструкція з пошиття Мішечка

Міжнародний молодіжний рух School Recycling World запрошує долучитися до Всеукраїнського проєкту «Мішечок» задля спільної перемоги на екологічному фронті. Кожен український школяр та його родина, освітяни та активні громадяни з усіх областей  України та за кордоном вже сьогодні можуть стати на шлях екосвідомості, врятувати свою країну та цілу планету від глобальної катастрофи – тотального забруднення пластиком.

З 3 квітня я по 12 травня 2023 року шийте багаторазові торбинки з вживаних речей, користуйтесь ними в побуті, надихайте своїми діями оточуючих, рятуйте планету від надмірного засмічення пластиком починаючи зі своєї родини.  Зробіть фото/відео вашого виробу,  опублікуйте у соціальних мережах та відмічайте організаторів.

УВАГА! Важливо зареєструвати свій результат, як колективним, так і індивідуальним учасникам, за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdamDRBIGryzRAiHx0actykrQzEcK-0AsEySPZPzQa6ZJ3csg/viewform 

Більше деталей в Положенні конкурсуhttps://docs.google.com/document/d/10eP6S3j6UmSQVS7M5xRQXsfoezFT-DtpXB9r-sNqwi0/edit 

У межах проєкту відбудеться конкурс серед шкіл та позашкільних навчальних закладів з індивідуальними та колективними номінаціями. Головний подарунок отримає навчальний заклад, учні якого пошиють найбільшу кількість мішечків, – принтер для сублімаційного друку.

Технічні рекомендації з пошиття власного мішечка

Мішечок — це торбинка, виготовлена власноруч з тканини.  Рекомендовано використовувати матеріали які вже були у вжитку (старий одяг, штори тощо). Така річ сприяє економії грошових коштів споживача шляхом її багаторазового використання і відмови від споживання одноразового пакування.

Тканинний мішечок із зав’язками – це універсальне пакування практично для всього, починаючи з маленьких ювелірних прикрас, фруктів і закінчуючи об’ємними наборами з кількох предметів.

Для виготовлення мішечка слід підготувати: 

  •     тканину (можна використати старі простирадла, одяг тощо); 
  •     нитки в колір або контрастні (згідно з планами майстра чи майстрині); 
  •     голку, ножиці та сантиметрову стрічку;
  •     гарний шнур або стрічку; 
  •     декоративні елементи: аплікації, намистини, нитки для вишивання й інші матеріали;
  •     Розмір не менший формату А5 (готовий мішечок);

Приклад на відео за посиланням:

https://www.instagram.com/tv/BzcVIX4CqCq/?igshid=144b0l6xlzik2

Форма мішечка – це зазвичай прямокутник. Довжина його сторін варіюється в залежності від того, який розмір виробу запланований. Обрану тканину для мішечків дуже зручно розкроювати. Якщо майстру(ині) потрібно кілька однакових виробів, можна прискорити процес, автоматизуючи кожен етап. Наприклад, слід виділити відразу декілька прямокутників, потім їх намітити на тканині, зшити, попрасувати та додати зав’язки-шнурки. Якщо мова йде про виготовлення вишитих торбинок, то про декор слід подбати ще до того, як зшити мішечок із зав’язками. Вишивку виконують на викроєному прямокутнику, інакше потім це буде робити дуже незручно.

Вибір матеріалу. Перед тим як зшити мішечок з зав’язками, треба визначитися з тканиною. Пошити мішечок можна практично з будь-якої тканини – бавовна, льон, вовна або синтетика. Зараз в магазинах продаються найрізноманітніші матеріали з дивовижним забарвленням. Або ж краще перешити зі старих, вживаних речей (футболки, сорочки, зламаної парасольки).

Насамперед слід оверлочити прямокутник по всьому периметру. Далі потрібно скласти його навпіл (або поєднати два однакові прямокутники, якщо викроїти один великий не вдалося) і зшити з боків. У тому випадку, коли поєднують дві деталі, зшивають три сторони: боковини та дно. Виконуючи цей етап, слід звернути увагу, що рядок закінчується на відстані 5-6 см від краю. Оверлочні, але незшиті між собою краї підгортають всередину і загладжують праскою. 

Виготовлення зав’язок. У тому випадку, якщо майстру чи майстрині не вдалося знайти відповідні за кольором або структурою стрічки, йому(їй) доведеться шити зав’язки самостійно. Для цього слід викроїти стрічку шириною три сантиметри (довжина залежить від розміру мішечка). Послідовність подальшої роботи: підвернути та підшити краї. Загинати слід не менше одного сантиметра, а складку прокладати дуже близько до краю. Далі смужку тканини складають навпіл і пропрасовують.

Розгорнувши її, можна побачити чітку лінію згину. Обидва краї складають до центру і запрасовують в такому стані. Якщо це важко зробити і стрічка постійно розгортається, можна наметати шви, а намітку видалити пізніше, після прасування. Заготівлі складають вздовж запрасованого згину і прострочити. Тут також потрібно старатися, щоб шов максимально близько підходив до краю. Ось і готова зав’язка. Її протягують в мішечки та роблять вузлики на кінцях.

Організатор проєкту – громадська організація «Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine». Проєкт відбувається за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти.

Екологічно відповідально до Перемоги!

Більше деталей щодо конкурсу в новинах на сайті schoolrecyclingworld.org


Контакті особи: 

+38 068 454 1854 – Семен Кошоватий, координатор Всеукраїнського проєкту “Мішечок”

+ 38 066 444 51 43 – Кошуба Анастасія, прес-центр