Пакет не потрібен! School Recycling World закликає приєднатися до Всесвітнього дня без поліетилену

Пакет не потрібен! School Recycling World закликає приєднатися до Всесвітнього дня без поліетилену

3 липня у світі відзначається Міжнародний день без поліетилену, який має на меті привернути увагу суспільства до екологічної свідомості. Долучайтесь до Всесвітнього дня без поліетилену разом з міжнародним молодіжним рухом School Recycling World!

ЧОМУ ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО? ТРОХИ СТАТИСТИКИ 

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових пакетів. При цьому кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. 

Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі. У природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а пластик — майже 450 років. Більш того, середня “тривалість життя” такого пакета — всього 20 хвилин.

Поліетиленові пакети та пластикові вироби погано розкладаються в природних умовах і можуть залишатися у водоймах на десятиліття. Вони становлять серйозну загрозу для водних організмів, які можуть споживати мікропластик, а це призводить до серйозного порушення екосистем.

Кожного року від поліетиленових пакетів помирає близько 100 тисяч китів, тюленів та черепах. Крім цього, “острови з поліетилену” дедалі частіше мігрують океаном, а мікроскопічні частинки пластику потрапляють в ґрунт та воду. Більш того, вони опинилися навіть в організмі людини: італійські дослідники вперше виявили мікропластик в людській плаценті, вони опублікували дослідження в журналі Environment International.

Поліетилен також містить шкідливі хімічні сполуки, які можуть виділятися з продуктів з часом. При нагріванні або під впливом сонячних променів, поліетилен може випускати токсичні речовини, що негативно впливають на навколишнє середовище і здоров’я людей.

ЩО Ж РОБИТИ? 

На щастя зараз існує велика кількість класних та стильних екоальтернатив. Наприклад, ви можете придбати багаторазовий шопер та мішечки і щодня користуватися у побуті. А якщо хочете зробити своє життя ще більш екологічним, радимо виготовити екоторбинку зі старих вживаних речей. Інструкція з пошиття за посиланням: https://schoolrecyclingworld.org/2023/04/26/mishechok-instructions-ldu-2023/ 

ФЛЕШМОБ ВІД SCHOOL RECYCLING WORLD

Закликаємо всіх українців долучитися до флешмобу у соціальних мережах з нагоди Всесвітнього дня без поліетилену. Що потрібно зробити:

  • Зробіть або відео, як ви користуєтесь шопером/мішечком у магазині
  • Відмічайте School Recycling World у соціальних мережах 

Фейсбук: facebook.com/Schoolrecyclingworld 

Інстаграм: instagram.com/schoolrecyclingworld

  • Ставте хештег #пакетнепотрібен

Приєднуйтесь до екологічно свідомої спільноти School Recycling World. Разом ми зробимо Україну чистішою!