Увага! Оголошено переможців національного конкурсу у межах Всесвітнього дня прибирання

Увага! Оголошено переможців національного конкурсу у межах Всесвітнього дня прибирання

Понад 105 тисяч школярів з 24 областей України разом з мільйонами учасників у всьому світі долучилися до Міжнародної акції Всесвітнього дня прибирання “World Cleanup Day”. Учасники брали участь у колективних, індивідуальних та цифрових прибираннях. Подія пройшла з дотриманням норм воєнноо стану та правил технічки безпеки. 

На прибирання вийшли 907 шкіл, 57 ВНЗ, 158 дошкільних навчальних закладів, 44 заклади позашкільної освіти та 112 інших навчальних закладів. 105518 учасників разом зібрали 466 тонн сміття. На перероблення відправили 81 тонну відходів. Спільними зусиллями учасники видалили 399383,8 гігабайтів цифрового сміття.

 

У межах акції відбувся конкурс серед закладів загальної середньої, позашкільної освіти на найактивніших учасників Всесвітнього дня прибирання: 

  • У номінації “Найбільша кількість учасників” перемагає Комунальний заклад “Вінницький ліцей номер 20” Вінницької області. До прибирання долучилися 1600 активних школярів. 
  • У номінації “Найбільша кількість зібраного сміття” перемагає Киселівський ліцей Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області з результатом 25000 кг.
  • У номінації “Найбільша кількість відсортованої вторинної сировини та зданої на перероблення серед навчальних закладів” перемагає Самбірський ліцей імені А. Чайковського, Львівська область з результатом 4204 кг.
  • У номінації “Найбільша кількість видалених гігабайт цифрових відходів” перемагає Заклад позашкільної освіти “дитячий парк “Запорізький міський ботанічний сад” з результатом 174805 ГБ. 

Організатори також визначили рейтинг із 10 навчальних закладів за кількістю видалених гігабайтів цифрового сміття: 

ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «ДИТЯЧИЙ ПАРК «ЗАПОРІЗЬКИЙ МІСЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД»  174805
Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради  108248
Опорний заклад “Карлівський ліцей #4” Карлівської міської ради  20000
Миколаївська гімназія № 64 6000
Донецький обласний еколого-натуралістичний центр 3504
ВСП “Ладижинський фаховий коледж ВНАУ” 3109
Комунальний заклад загальної середньої освіти “Малокатеринівська гімназія “Мрія” Кушугумської селищної ради Запорізького району  3100
Гімназія імені Пантелеймона Куліша м. Борзни 3000
Національний природний парк “Слобожанський” 2550
Комунальний заклад “Вороновицький ліцей”Вороновицької селищної ради  2450
Комунальний заклад дошкільної освіти (ясла садок) № 2 “Капітошка” 2100

 

Та за кількістю зібраного сміття: 

Киселівський ліцей Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області 25000
Комунальний заклад “Харківський ліцей №56 Харківської міської ради” 18000
Бахмацький заклад загальної середньої освіти I-III ст. № 5 Бахмацької міської ради 14000
Публічно-шкільна бібліотека-філія с.Студянка Смизької центральної бібліотеки 12000
Київський фаховий коледж прикладних наук 10000
Коновалівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок ) “Світлячок” 10000
Центр позашкільної освіти Кролевецької міської ради 8700
Шубківський ліцей Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області 6000
КЗ “Новгород-Сіверський фаховий медичний коледж” ЧОР 5340
Комунальний заклад “Балтський педагогічний фаховий коледж” 5000

За правилами конкурсу, переможці отримають круті екоподарунки від організаторів. Також усі заклади освіти, що подали результати проведення акції, отримають онлайн подяки за участь, найактивніші учасники – дипломи. 

«Дякуємо кожному маленькому учаснику, їх батькам та вчителям! Важливо розуміти, що потрібно все з ранніх років формувати культуру чистоти, правильного поводження з відходами та працювати над зменшенням негативного впливу на довкілля. Закликаємо вас робити прибирання регулярною звичкою і не смітити. Зробимо Україну чистою разом!», – зазначила лідерка Міжнародного молодіжного руху School Recycling World, координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні Юлія Мархель. 

Організатори конкурсу – Міжнародний молодіжним рух «School Recycling World» спільно зі Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine» за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру. 

Довідково

До Всесвітнього дня прибирання у 2023 році долучилися 282 874 учасників очистили 18 442 локацій у 24 областях України. До події долучилися також ековідповідальні громадяни у прифронтових регіонах та містах. Зокрема, взяли участь місцеві мешканці Херсонської, Донецької та Луганської областей. Також громадян разом видалили видалили 796 389 гігабайтів цифрового сміття. Всього учасники зібрали 2 421 тонн сміття, з яких 140 тонн відходів здали на переробку. Вагу зібраного сміття можна порівняти із 110 максимально завантаженими фурами!

Дякуємо кожному учаснику, який зробив свій внесок у збереження довкілля України та Світу, запрошуємо кожного долучитись до найбільшого екоруху країни!  

Деталі в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org та schoolrecyclingworld.org.