Ставайте екосвідомими під час подорожі разом з “Укрзалізниця”

Ставайте екосвідомими під час подорожі разом з “Укрзалізниця”

В час коли відбувається щоденний екоцид та нищиться наше довкілля, українців закликають приєднатись до інформаційно-просвітницької кампанії «Екосвідомі разом!» під час подорожі. Ініціаторами стали найбільший екорух країни “Let’s do it Ukraine”, Молодіжна рада Профспілки залізничників і транспортних будівельників України та “Укрзалізниця”, з метою підвищення обізнаності  громадян  у питаннях культури чистоти, правильного поводження з відходами та  дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Розміщені інформаційні матеріали тепер можна побачити на всіх напрямках у всіх вагонах потягів. Ініціатива надихне подорожуючих бути екосвідомими та стане початком особистого внеску кожного громадянина у боротьбі за збереження навколишнього середовища. Почати з поступових кроків просто, адже навіть маленька дія може мати великий вплив на довкілля.

“Разом потрібно підвищувати рівень екосвідомості кожного громадянина.  Ми зобов’язані відновити екосистеми України для людей, планети та клімату, закликаємо встановити персональни цілі: відновлення річок, лісів, водно-болотних угідь, пасовищ, морських екосистем та видів, що мешкають у них. Це сприятиме збільшенню біорізноманіття, збереженню тих функцій, які природа надає нам безплатно, наприклад, очищаючи воду і повітря, стримувати глобальне потепління. Ми мусимо зупинити втрати зелених міських насаджень, відновити природу на суші та в морських районах, дотримуватись чистоти. Приєднуйтесь!” – Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху країни Let’s do it Ukraine, засновниця міжнародного молодіжного руху School Recycling World.

«Купити квиток в додатку чи на сайті  АТ «Укрзалізниця» займає лічені хвилини, до того ж зберігає ресурси нашої планети. Пити ранкову каву в потязі додому приємніше з рідної еко-пляшки. Свіжі багаторазові рушники в поїздах приємніші ніж їхні паперові аналоги. Ці речі крім зручності допомагають піклуватись про наше майбутнє через призму бережливого ставлення до природних ресурсів» – Катерина Ізмайлова, голова молодіжної ради Профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

Робіть ці кроки щодня:

  • Цифрове прибирання: видалити однакові не потрібні фотографії з гаджетів таким чином заощаджуйте електроенергію та зменшуйте персональні викиди в атмосферу СО2
  • Сортуйте відходи та здавайте у найближчий пункт прийому вторинної сировини, користуючись мапою www.recyclingpoints.org, знаходьте нові пункти та додавайте на мапу, розказуйте про ваш досвід іншим. Пам’ятайте сортування починається з пункту, розуміючи куди і що можна здавати!
  • Користуйтеся багаторазовим пакуванням.
  • Заощаджуйте енергію вдома, вимикайте світло і електронні приладі, коли вони не використовуються.
  • Підтримуйте місцеві екоініціативи з висаджування дерев і прибирання територій та інші.

Інформаційна кампанія була спеціально розроблена для подорожей потягом та може бути корисною навіть, коли немає інтернету та зв’язку у поїздці.

Робіть фото з плакатом “Екосвідомі разом!”, виставляйте в соціальних мережах, відмічайте організаторів  Let`s do it Ukraine та Укрзалізницю та хештеги #letsdoitukraine #екосвідоміразом таким чином автоматично беріть участь у розіграші подарунків.

Чому важливо бути екосвідомими?

Наслідки від підриву росією дамби Каховської ГЕС

  • ₴146,4 млрд грн орієнтовна сума збитків завданих довкіллю
  • 5 затоплено населених пунктів
  • 14,775млрд куб. км зменшено об’єм води на
  • 63 447 га площа підтоплених лісів яких складає

Наслідки воєнних дій та вплив на довкілля

  • ₴ 2 108 млрд грн орієнтовні розрахунки збитків нараховані Державною екологічною інспекцією відповідно до затверджених методик
  • 37 067 знищено одиниць техніки
  • 641 815 тонн відходів
  • 64 936 тонн викидів в атмосферу

Слідкуйте за новинами на сайті schoolrecycling.org

Ваша дія має глобальний вплив. Разом ми можемо зробити нашу планету чистішою та кращою для нас і майбутніх поколінь.