Лише одна пластикова пляшка в день? Що тут такого?

Лише одна пластикова пляшка в день? Що тут такого?

«Лише одна пластикова пляшка в день? Що тут такого» – і так подумали ще мільйон людей.

Щоб уявити масштаби проблеми розповсюдження та реалізації пластикових пляшок, цікаве візуальне порівняння створили Саймон Скар та Марко Хернандес??

?Щогодини – 54,9 млн. пляшок. Якби їх скласти одна на одну, то така “споруда” була б вищою за Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро – 38 метрів.
?Щодня – 1,3 млрд. пляшок. Ця кількість пляшок, всього наполовину менша від Ейфелевої вежі в Парижі (324 метри), продається по всьому світу.
?Один місяць – 40 млрд. пляшок. Через місяць Ейфелева вежа виглядатиме маленькою поруч з горою накопичених пляшок.
?За цілий рік – 481,6 млрд. пляшок. Якби всі пластикові пляшки, продані за 2018 рік, були зібрані, то цей обсяг перегнав би у висоту найвищу будівлю у світі – Бурдж Халіфа в Дубаї (830 метрів).
?За 10 років – 4 трильйони пляшок. Пластикові пляшки, що продаються у всьому світі з 2009 року, якщо скласти займуть площу Нью-Йоркського Мангеттену, а висотою приблизно 2.4 км.

?У світовому масштабі з 1950 по 2015 рік було вироблено 8,3 млрд. тон пластику. Більшість – це одноразовий пластик і лише 6% від загальної сукупності перероблено, як показує дослідження Science Advances.

Якщо ти ще не втратив/ла свідомість від такої жахливої статистики, далі зібрані способи зменшити відходи пластику особисто та в локальних масштабах????

?Конкурс охайних міст. Започаткована в 1958 році, ця національна ініціатива заохочує громади покращувати своє місто, а також бере участь у здоровій, дружній конкуренції. Чим більше людей залучаються до утилізації утворених ними відходів, тим обережнішими вони будуть, коли справа стосуватиметься переробки у майбутньому.

?Комітети благоустрою. Створення у кожному домі комітету, який займається локальним благоустроєм – це організований контроль рівня чистоти, сортування сміття, відходів від великої кількості жителів будинку.

?Купуй розумно. Звичайно не забувати про свідоме споживання, заплановані покупки та свою торбинку. Якщо магазин не може забезпечити екологічне пакування або упаковку придатну для вторинної переробки – попіклуся про це самостійно. Візьми свою торбинку, мішечки та не купуй пакети та продукти в пластиковому пакуванні по можливості. Також, це стосується інтернет покупок – не забувай, що окрім брендового пакування здійснюється пакування для доставки.

?Кава та напої з собою. Вже давно не секрет, що кавовий стаканчик ніякий не паперовий. Він не переробляються, оскільки складається з декількох прошарків різних матеріалів, які складно відокремити один від одного. Бери з собою багаторазові пляшку для води та чашку. Сучасні екофрендлі заклади підтримують ініціативу знижками на каву. Зекономиш свій бюджет та вплив на екологію.

?Соломинки. За даними The Last Plastic Straw, наприклад, у США щодня використовується 500 млн. соломинок. Цього достатньо, щоб обернути землю 2,5 рази. Користуйся альтернативами – паперові соломинки, бамбукові, із жита, залізні. За можливості краще взагалі не використовувати, не потрібна – не бери.

Джерело KoloObih