Модно та екологічно. Українські еко бренди

Модно та екологічно. Українські еко бренди

Мода – друга галузь в світі, що забруднює навколишнє середовище, поступаючись тільки нафті. В останні кілька років модні бренди зробили невеликий крок в сторону екології та сталого виробництва. І те, що відбувається в фешн-індустрії зараз, каже, що цілком можливо нас чекають реальні зміни. Одним зі способу запобіганнь викидів фешн індустрії, не лише повторне використання та зменшення вживання великої кільності одягу, а й змінення способу його виробництва. Eco-friendly бренд – це бренд, чия продукція завдає найменшу шкоду навколишньому середовищу.

Так, на Ukrainian Fashion Week 2020, що пройшов минулого тижня у Києві підкреслив свою екологічну спрямованість проектом «BE SUSTAINABLE!». В Україні достатньо дійсно екологічних брендів одягу та аксесуарів і саме вони завдають тренд sustainable в Fashion індустрії. Ми зібрали для вас українські бренди, що у своїй філософії несуть принципи екологічності.

 

ОДЯГ

Golub Upcycled Denim Project – речі для жінок та чоловіків за допомогою апсайклінгу, тобто з використанням старих речей. Ключовий матеріал – це денім, з якого стилістка шиє модні спідниці, джинси та шорти зі світловідбивними стрічками, а також жакети та бра.

REVICLO BY MARKOVA – одяг з вінтажного деніму, який створюють індивідуально для кожного клієнта. У бренду можна замовити ексклюзивні джинси, топи чи сорочки.

KSENIASCHNAIDERдля виробництва одягу цього бренду використовується старий денім. За 2019 рік на нові речі бренд переробляє близько 5 тонн деніму. Цей sustainable бренд українського походження вже продається у понад 70 країнах світу та є одним з адвокатів апсайклінгу та свідомої моди в Східній Європі.  

NCYZIP – характер бренду, революційний з вираженим протестом швидкій моді. У колекції одяг-конструктор, зокрема і з переробленого матеріалу. Наразі представлені джинсові речі незвичайного дизайну, які можна вдягати у декілька способів.

KLAPTYK FASHION – бренд, який використовує для створення одягу та предметів інтер’єру «клаптики» із залишків текстильного виробництва, зменшуючи таким чином кількість вторсировини на звалищах.

ROUSSIN – головний принцип виготовлення одягу це recycling. В асортименті вирізняються футболки, виготовлені з футболок старих колекцій та пофарбовані за методом tie-dye, світшот No-waste з клаптиків тканини, що залишаються після шиття, речі зі світловідбивної тканини для безпеки руху на дорозі, сумки з поліетеленових пакетів та плівки.

REHASH – використовують кілька видів матеріалів: старі речі та якісні тканини, які знаходять на секонд-хендах, та залишки тканин з ательє, які не знадобились у виробництві. Таким чином бренд підтримуює боротьбу проти забруднення навколишнього середовища.

Her – еco-friendly бренд, що виготовляє жіночий одяг з натуральних матеріалів. Всі речі створюються вручну невеличкими партіями з повагою до кожного клаптику тканини. В асортименті є блузи із шовку, лляні сукні та кюлоти, а також жакети.

Slowme – молодий бренд в’язаних светрів з натуральної deadstock wool високої якості, яку бренд викуповує в будинків моди. Deadstock wool – це пряжа, що залишається невикористаною у виробництві. Особливі риси цього молодого бренду такі: виробництво невеличкими партіями залежно від кількості замовлень на кожну річ, мінімізація відходів пряжі, zerowaste та сортування сміття, використання біорозкладних матеріалів для доставки, жодного пластику в пакуванні.

Her – український бренд пропонує жіночий одяг, створений в майстерні на Закарпатті. Речі створюється із натуральних матеріалів при ефективному використанні кожного метра тканини.

Natasha Fishchenko – в серці бренду свідоме ставлення до моди та споживання. Це досягається завдяки відновленню втрачених технологій, використанню локального виробництва та комбінації перероблених матеріалів. Серед речей є сукні та спідниці з віскози, пофарбованої натуральними фарбами, та переробленого вельвету, а також пальто-конструктори, що перетворюються на жакети.

DEVOHOME – український виробник конопляного одягу та текстилю. Конопляне волокно – екологічний натуральний матеріал, з якого дизайнери виготовляють куртки, пальта, спідниці.

А під конопляний одяг підійде конопляне взуття від Hanftek. Hanftek вручну виготовляє взуття з конопель, вирощених в Україні. Бренд наполягає, що екологічне взуття з натуральної коноплі зберігає здоровий мікроклімат стопи. На сторінці Hanftek в Instagram можна навіть побачити поля, на яких зростає матеріал для майбутніх кросівок та чобіт.

 

АКСЕСУАРИ

REMADE – сумки, рюкзаки та аксесуари створено за допомогою upcycling зі старих шкіряних курток або рекламних ПВХ банерів. Як стверджує бренд, кожна річ виготовлена вручну та має унікальну історію. 

URBANKO – виробляє сумки, шопери, рюкзаки та інші товари з банерної тканини, яка у великій кількості використовується у галузі рекламі, а потім опиняється на звалищах. В такий спосіб бренд просуває культуру відповідального споживання та збереження навколишнього середовища через вторинне використання ресурсів. Проєкт реалізовують у рамках програми «Громадські ініціативи», тож частину коштів на нього виділили з міського бюджету. 

BARU BAGS – бренд, що спеціалізується на сумках незвичних форм. Створюють такі сумки зі стокових матеріалів.

AVOSKA – сумки авоськи цього бренду виготовляють із 100% бавовняної нитки, які сплетені вручну. Такі сумки є альтернативою пакетам, які шкодять довкіллю. 

Ochis Coffee –  це доволі незвичайний еко стартам – виготовлення окулярів з кави та льону. Такі окуляри дозволяють повністю відмовитись від нафтового пластику. Кава, льон і натуральні масла – основні компоненти окулярів, які навіть пахнуть кавою. Оправа аксессуару повністю розкладається в почві або воді і перетворюється в натуральне добриво для рослин.

– етичний бренд біжутерії, що виготовляються з переробленої пластикової тари.